Statele Unite ale Americii au transferat Ucrainei, pentru prima dată, bani confiscați de la un oligarh rus, urmând ca alte sume provenind din surse similare să fie acordate guvernului de la Kiev, a anunțat procurorul general al SUA, Merrick Garland, informează Agerpres.

Acesta a autorizat în luna februarie ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscaţi din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, să fie destinată Ucrainei.

„Acesta este primul transfer de către Statele Unite ale unor fonduri ruseşti confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar nu şi ultimul”, a mai spus Merrick Garland.

Statele Unite au anunţat în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei, crearea unei celule dedicate urmăririi penale a „oligarhilor ruşi corupţi” şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat intenţia încă de la începutul conflictului ca bunurile confiscate să fie destinate acordării de asistenţă Ucrainei.

Însă nu este prea ușor, pentru că autoritățile trebuie să demonstreze că bunurile în cauză au legătură cu activităţi ilegale.

Citește mai mult pe digi24.ro