Festivalul Tradițiilor Românești de la Chișinău, patronat de președintele României

Meșterii populari de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat la Festivalul Tradițiilor Românești din Grădina Botanică din Chișinău pentru a-și prezenta lucrările sale publicului din Republica Moldova și oaspeților țării. Tradițiile românești se vor împleti cu tehnologiile moderne, ochelari VR și roboței, cu ajutorul cărora participanții vor „vizita” zone istorice din România și Republica Moldova, transmite IPN.
Nicolae Ivășchescu, secretar general al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, a menționat că în Festivalul a întrunit 35 de meșteșugari din România și cinci meșteșugari din Republica Moldova din diverse domenii de activitate.
„Am făcut acest eveniment pentru ca cetățenii Republicii Moldova să se familiarizeze cu tradițiile din România, ca să fie promovate tradițiile din Republica Moldova și să nu uităm de unde am plecat. Este foarte important să ne păstrăm tradițiile și să ne aducem aminte de obiceiurile care au existat acum ceva timp”, a precizat secretarul general.
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, a afirmat că Festivalul este cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în Republica Moldova, scrie radiochisinau.
„Acțiunile din ultima perioadă ale Departamentului și numărul impresionat de persoane care au participat la acțiunile noastre ne-au arătat că există această dorință de cunoaștere și apropiere între cetățenii din România și Republica Moldova. În toată istoria noastră tradițiile nu au ținut cont de granițe, au călătorit, au fost împrumutate, trăite de oamenii fiecărui timp”, a precizat secretarul de stat.
Alături de meșterii populari din toate regiunile României care se vor întâlni în premieră cu meșteri populari din Republica Moldova, vizitatorii vor putea descoperi tainele olăritului, cioplitului, a picturii pe sticlă, a țesutului, muzica, dansuri populare și nu în ultimul rând, secretele bucătăriei tradiționale românești.
„Ne propunem o călătorie către cele mai cunoscute obiective turistice ale României și Moldovei, dar și o lecție de istorie cu ajutorul tehnologiilor moderne”, a explicat Adrian Dupu.
„Tradițiile românești sunt la ele acasă aici. Noi, românii de pe un mal și altul al Prutului, trăim clipe deosebite. Am ajuns la o normalitate, ca și la Chișinău, și la București să ne simțim aproape. Aceasta s-a datorat faptului că România a fost dintotdeauna aproape de Republica Moldova”, a afirmat Igor Grosu, președintele Parlamentului.
Sâmbătă și duminică, începând cu ora 10.00, vizitatorii vor avea acces gratuit la expoziții și ateliere de creație ale celor mai renumiți meșteri populari din Moldova și România.
Festivalul Tradițiilor Românești deschide „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis.