Cu investiții masive în sisteme moderne de armament și cu recrutări pe bandă rulantă armata poloneză va ajunge în scurt timp cea mai puternică forță terestră din Europa.

Polonia construieşte una dintre cele mai mari armate din Europa şi este pe punctul de a avea, în cel mult doi ani, cea mai puternică forță de lovire terestră din regiune, a declarat la un post de radio vicepremierul polonez Mariusz Błaszczak, care este și titularul portofoliului Apărării.

Mariusz Błaszczak a explicat că în timpul unei vizite în Statele Unite și Canada a efectuat unele demersuri pentru ca pregătirea militarilor polonezi să se accelereze. „Am convenit cu secretarul Lloyd Austin că Statele Unite ne vor furniza elicoptere de atac Apache de la unitățile lor, astfel încât să ne putem antrena piloții din timp. Drept urmare, când vor începe livrările de elicoptere, piloții vor fi gata pregătiți”, a explicat Błaszczak.

Vicepremierul polonez a explicat că Varșovia are gata și un plan de apărare în cazul unui atac rusesc. „Obiectivul nostru este să creăm o forță terestră foarte puternică, echipată modern, inclusiv cu tancuri Abrams. E vorba de închiderea porții Brzeg, adică închiderea unei porțiuni din teritoriul nostru, care a fost folosită de ruși de mai multe ori în istorie pentru a ataca Polonia. O astfel de barieră formată din militari polonezi bine pregătiți, având în dotare tancuri Abrams și elicoptere Apache, va fi una de netrecut”, a precizat Błaszczak.

Oficialul a precizat că 96 de elicoptere de atac Apache vor ajunge la militarii polonezi, dar și că primele unități de tancuri Abrams sau sisteme de rachete HIMARS vor fi livrate Poloniei în cel mai scurt timp. De precizat, în Polonia există deja o Academie Abrams dotată cu tancuri-școală și simulatoare astfel încânt la sosirea sistemelor de armament în țară operatorii polonezi vor fi gata de luptă. „Suntem pe drumul cel bun, presupun, să creăm cea mai puternică armată terestră din Europa în termen de doi ani. Armata poloneză va avea o puternică forță de descurajare, astfel încât Rusia să nu se gândească să ne atace”, a mai precizat Błaszczak.

În ultimul an, Polonia a semnat mai multe contracte de furnizare de sisteme moderne de armament un valoare de peste 10 miliarde de euro. În primul rând este vorba de un acord de 4,9 miliarde de euro pentru 250 de tancuri Abrams din SUA – un înlocuitor rapid pentru cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina. Apoi, forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane și în 2020 Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. În fine, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari și din Coreea de Sud. Este vorba de 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo, dar livrările ar putea fi suplimentate până la 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9.

Sursa adevarul.ro