Arnold Schwarzenegger, fostul Mister Univers, care a câștigat de șapte ori Mr. Olympia ajuns apoi actor și mai târziu guvernator al Californiei, s-a ales cu două bypass-uri coronariene din cauza dopingului cu steroizi fabricați la Cluj.

„Nu regret nimic. Steroizii erau ceva nou la vremea respectivă. Am totul s-a făcut sub supravegherea doctorului. Nu pot da timpul înapoi, nu vreau ca lumea să mă înțeleagă greșit, nu încurajez așa ceva”, a afirmat mai demult Arnold Schwarzenegger, dezvăluind că, în perioada în care a devenit un sportiv competitiv, în Austria, a folosit Naposim, un steroid artificial patentat la fabrica de medicamente Terapia.

Dragoș Damian, director al companiei clujene, a detaliat modul în care fostul campion la culturism Arnold Schwarzenegger, acum în vârstă de 75 de ani, se dopa cu un produs patentat și comercializat, până acum mai bine de 20 de ani, de compania românească.

Naposim a fost un steroid anabolizant care conținea metandienonă, substanță activă care ajuta la creșterea masei musculare, refacerea mai rapidă a organismului și stimularea prelucrării proteinelor.  După o perioadă, medicamentul a fost scos de pe linia de producție, însă a continuat să fie fabricat clandestin mulți ani de atunci. ”Concret, laboratoare, producători de medicamente contrafăcute sau falsificate continuau să folosească și să abuzeze de marca Naposim, ea fiind foarte cunoscută”, spune Damian.

„Medicamentul a fost utilizat în cazuri de dopaj. Au recunoscut mari sportivi care l-au folosit. Clandestinii continuau să-l utilizeze, ambalând și comercializând sub această marcă notorie. Cine știe ce substanțe foloseau, active sau inactive care… dacă nu erau toxice, nu aveau de fapt niciun efect asupra utilizatorului”, spune Dragoș Damian.

Medicamentul, patentat la Terapia Cluj, avea ca efecte secundare impotența, probleme cu ficatul, probleme cardiovasculare, creșterea glandei mamare, agresivitate sau mărirea prostatei.

Sursa adevarul.ro