De Ziua Internațională a Familiei, China se pregătește pentru „căsătorie în noua eră”

20 de orașe din China, printre care Guangzhou și Handan din provincia Hebei din nordul Chinei, vor avea parte de măsuri noi în vederea creării unei „noi ere a căsătoriei” și încurajării nașterilor, a anunțat Asociația de Planificare Familială din China, cu puțin înainte de Ziua Internațională a Familiei, care se sărbătorește astăzi, 15 mai.
Proiectele se vor concentra în anumite direcții, inclusiv promovarea căsătoriei și încurajarea cuplurilor să aibă copii la vârste considerate adecvate. De asemenea, autoritățile vor să pună accent pe împărțirea responsabilităților de creștere a copiilor, dar și pe reducerea „prețurilor la mireasă”, un obicei vechi în China. Asta au declarat oficialii chinezi în timpul unui eveniment desfășurat la Guangzhou, Guangdong din sudul Chinei.
Yao Ying, vicepreședinte al Asociația de Planificare Familială a declarat: „Se așteaptă ca aceste regiuni-pilot să ia măsuri inovatoare și proactive pentru a contribui la promovarea unei atmosfere favorabile pentru creșterea copiilor și pentru a contribui la promovarea modernizării Chinei, cu sprijinul dezvoltării de înaltă calitate a populației”.
Nu sunt detaliate exact măsurile care vor fi luate, însă ar fi vorba inclusiv de stimulente fiscale, subvenții pentru locuințe și educație gratuită sau subvenționată pentru a avea un al treilea copil.
Experții spun că astfel sunt vizate probleme importante care afectează dorința de a se căsători și de a avea copii. De asemenea, vor încuraja oamenii să renunțe la o parte din obiceiurile legate de nuntă, dar asta presupune un efort pe termen lung.
Unii internauți au comentat că proiectele nu vor avea un impact prea mare asupra persoanelor cu dorința scăzută de a se căsători și de a avea copii.
China tot face eforturi de îmbunătățire a mediul social, care să redevină propice pentru căsătorie și naștere. În 2022, Asociația de Planificare Familială din China a lansat un proiect-pilot al unei noi culturi a construcției căsătoriei și a nașterii în 20 de orașe, inclusiv Beijing.
Anul acesta, în februarie, China și-a dezvăluit documentul de politică cheie pentru 2023, promițând să lanseze o campanie specială împotriva problemelor, inclusiv „prețurile miresei” exorbitante și ceremoniile de nuntă extravagante, ca parte a eforturilor de consolidare a construcției standardelor cultural-etice în zonele rurale ale țării. Ulterior, multe provincii, orașe și județe au răspuns apelului de a susține cultura căsătoriei din noua eră.
Demograful independent He Yafu a declarat pentru Global Times că statul chinez se confruntă, încă din 2017, cu o scădere, atât a nașterilor, cât și a căsătoriilor. Expertul spune că odată cu dezvoltarea economică și socială, concepția generațiilor tinere cu privire la căsătorie a suferit schimbări. „Societatea trebuie să îndrume tinerii mai mult asupra conceptului de căsătorie și naștere și să încurajeze tinerii să se căsătorească și să aibă copii”, a declarat He Yafu.
Ca parte a eforturilor de a construi o nouă eră a culturii căsătoriei și de a încuraja nașterea, agențiile de stare civilă din mai multe orașe au anunțat că vor accepta înregistrarea căsătoriilor pe 20 mai. Este una dintre datele la care cuplurile chineze preferă să-și înregistreze căsătoriile, întrucât „520” se pronunță aproape ca „te iubesc” în chineză.
În ultimii ani, agențiile de stare civilă au ales să lucreze ore suplimentare pentru a se ocupa de înregistrarea căsătoriilor în zilele libere de Ziua Îndrăgostiților, Festivalul Qixi (Ziua Îndrăgostiților din China) și alte sărbători semnificative. Mai ales că, în aceste zile, numărul de cupluri care își înregistrează căsătoriile este mult mai mare decât de obicei.
Sursa stiri.tvr.ro