Pensie cu 5 ani vechime. Pare o chestiune simplă dar ca să ieși la pensie ai nevoie de un anumit număr de ani de contribuții la asigurările sociale. Altfel ceea ce vei obține la bătrânețe nu este o pensie, ci un ajutor social Guvernul Spaniei vrea să aprobe o măsură pentru a reduce anii minimi de contribuție necesari pentru a accesa pensia contributivă.

Noua reformă aduce schimbări importante în care sunt calculate pensiile, dar și în îmbunătățirea pensiilor minime și reducerea decalajului de gen. Cu toate acestea, există o măsură care, deși nu a fost încă aprobată, va fi aprobată foarte curând.

Reforma pensiilor promovată de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor, condus de José Luis Escrivá , a fost deja aprobată. Practic, este vorba de îmbunătățirea accesului la pensionare anticipată pentru lucrătorii cu dizabilități.

În prezent, persoanele cu dizabilități pot accesa pensia pentru limită vârstă de 56 sau 52 de ani , în funcție de gradul de handicap.

Cum te poți pensiona în Spania la 61 de ani

În cazul în care există un grad de handicap egal sau mai mare de 45%, se va putea accesa pensionarea anticipată la 56 de ani. În cazul în care au un handicap egal sau mai mare de 65%, vor putea accesa la vârsta de 52 de ani.

Potrivit datelor statistice ale Asigurărilor Sociale, de la intrarea în vigoare a Decretului Regal 1851/2009, care reglementează acest tip de pensionare, au fost recunoscute un total de 3.494 de pensionări anticipate pentru lucrătorii cu un grad de invaliditate egal sau mai mare de 45%. Dintre acestea, în prezent sunt în vigoare 3.271 de pensii.

Acum, ministerul Escrivá a pregătit un Decret Regal prin care intenționează să modifice Decretul Regal 1851/2009 , din 4 decembrie, care dezvoltă articolul 16.1bis din Legea Generală a Securității Sociale.

Acesta este cel care reglementează accesul la pensionare anticipată pentru lucrătorii cu dizabilități egale sau mai mari de 45 la sută.

Lucrătorii cu un grad de handicap egal sau mai mare de 45% vor putea accesa pensionarea anticipată cu doar 5 ani de cotizare! În plus, va fi necesar să demonstrezi că timp de 15 ani ai fost afectat de oricare dintre patologiile invalidante incluse în standard.

Dacă Guvernul nu va prevede altfel, această măsură va fi aplicabilă tuturor evenimentelor cauzale de la aprobarea intrării în vigoare a standardului. Adică nu va fi o măsură retroactivă.

Guvernul spaniol dorește să îmbunătățească accesul la un grup cu dificultăți considerabile, pentru acreditarea acelor 15 ani minimi de cotizare care sunt necesari pentru a avea acces la pensia contributivă de vârstă, potrivit noticiastrabajo.

Este de așteptat ca această măsură de reducere de la 15 la 5 a anilor minimi de cotizare necesar persoanelor cu dizabilități egale sau mai mari de 45% să fie aprobată în săptămânile următoare.

Pentru ceilalți aspiranți la pensie cu 5 ani vechime lucrurile stau altfel. Nu vor putea obține o pensie în adevăratul sens al cuvântului. Vor obține cel mult o pensie necontributivă. Și asta numai la împlinirea vârstei de pensionare din țara în care se află sau au cotizat îndeajuns.