Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Reykjavik, în Islanda, la summitul şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Consiliului Europei, că România sprijină pe deplin instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„Pentru a răspunde provocărilor excepţionale ridicate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul Europei a adoptat măsuri îndrăzneţe. Dar trebuie să continuăm să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru un viitor bazat pe principii democratice şi pe statul de drept. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să rămână un punct central pe agenda organizaţiei.

În acest context, permiteţi-mi să subliniez că România sprijină pe deplin Declaraţia de la Reykjavik şi instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise şi să luptăm decisiv împotriva impunităţii”, a spus şeful statului, la Reykjavik, la dezbaterea „Uniţi pentru Europa” din cadrul summitului şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Consiliului Europei.

El a subliniat că agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, o continuare a agresiunii începute în 2014, a provocat suferinţă şi distrugere pentru milioane de ucraineni, aducând războiul şi atrocităţile sale, din nou, pe continentul european.

„A generat crize şi provocări suprapuse şi a alimentat erodarea spaţiului informaţional democratic. Ne-a amintit, încă o dată, cât de preţioasă, şi în acelaşi timp fragilă, este pacea; ne-a amintit că libertatea este o luptă constantă şi că merită să luptăm pentru democraţie. Garantarea securităţii în sensul său clasic este fundamentul securităţii noastre.

Dar securitatea înseamnă şi rezilienţa societăţii dată de democraţie, de libertăţile individuale, de statul de drept, de răspunderea în faţa legii, de combaterea dezinformării şi de asigurarea aprovizionării cu alimente şi energie din surse sigure”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a reiterat angajamentul României faţă de sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a arătat că ţara noastră salută abordarea Consiliului Europei în ceea ce priveşte protecţia mediului şi schimbările climatice.

„Susţinem procesul lansat la Reykjavik privind eficientizarea activităţii organizaţiei cu privire la mediu”, a afirmat Iohannis.

Cooperarea Consiliului Europei cu partenerul său strategic, Uniunea Europeană, precum şi cu celelalte organizaţii internaţionale, este esenţială pentru eforturile comune de a răspândi mesajul său în întreaga lume, a mai arătat şeful statului.

„Consolidarea parteneriatului dintre aceste organizaţii rămâne de cea mai mare importanţă pentru a crea sinergii”, a declarat preşedintele Iohannis.

Potrivit preşedintelui Iohannis, Consiliul Europei a fost partenerul de lungă durată şi de încredere al României, în cei 30 de ani de apartenenţă la organizaţie, de la un stat în tranziţie către o democraţie stabilă şi matură.

Sursa agerpres.ro