Brașoveanul Radu Paul a căutat un oraș european asemănător cu Brașovul în care s-a construit un aeroport în ultimii 20 de ani. A luat legătura cu primăria din Memmingen și a aflat lucruri interesante.

Președintele Asociației Brașovul Altfel, Radu Paul, a încercat să vadă ce înseamnă construirea unui aeroport pentru dezvoltarea unui oraș. A căutat orașe europene de dimensiuni apropiate Brașovului, în care s-au deschis aeroporturi noi în ultimii ani. Nu a găsit așa ceva, însă a găsit un oraș din Germania în care un aeroport militar a fost transformat într-unul comercial.

Radu Paul a ajuns la aeroportul din Memmingen, Germania, denumit Allgau Airport Memmingen. El a stat de vorbă cu un director din Primăria din orașul german și a vrut să afle ce a însemnat deschiderea aeroportului pentru economia zonei.

Companiile locale și-au adus o contribuție semnificativă la deschiderea aeroportului prin angajamente și inclusiv participare financiară. Aceasta a fost baza pentru un nivel ridicat de conexiune între aeroport și mediul de afaceri. Impactul aeroportului asupra economiei locale este un proces aflat în creștere continuă. În primul rând, companiilor li s-a oferit posibilitatea de a recruta lucrători din străinătate mult mai ușor. În al doilea rând, în Memmingen a crescut numărul de turiști. Și, în al treilea rând, a crescut numărul de filiale ale companiilor naționale și internaționale”, a precizat Michael Haider.

Directorul german spune că deschiderea aeroportului a avut o influență importantă asupra numărului de turiști și a numărului de înnoptări în hotelurile din oraș.

Potrivit unui grafic trimis de Michael Haider, până în 2007 românii nu vizitau Memmingen. În 2019, numărul românilor care au aterizat la Memmingen a ajuns la 130.000, iar înnoptările au ajuns la 2.000.

Orașul din Bavaria a înregistrat creșteri importante în toate domeniile economiei și, lucru extrem de interesant, chiar dacă nu s-a dovedit că există vreo legătură cu deschiderea aeroportului, populația a crescut cu 11% din 2007 până în 2022. În plus, au apărut și noi domenii de afaceri, cum ar fi servicii de parcare, horeca în aeroport și în jurul acestuia și închirieri de mașini.

Întreg interviul cu directorul din Memmingen poate fi citit pe pagina de Facebook a Asociației Brașovul Altfel.

Sursa adevarul.ro