Dr. Alin Feraru, medic specialist cardiolog la Spitalul Județean din Târgu-Jiu, a făcut cunoscută situația dificilă în care sunt nevoiți să muncească unii medici din spitalele din orașele non-universitare.

Acesta a declarat că în instituția sanitară în care lucrează au mai rămas doar doi cardiologi după ce doi colegi au ieșit la pensie, iar alți doi au demisionat. Cei rămași nu reușesc să facă față solicitărilor venite.

Puși în imposibilitatea de a-și face bine meseria, unii au renunțat pur și simplu, a spus dr. Feraru. „După 30 de ore de gardă, vă dau un exemplu, după 30 de ore de gardă, o colegă nouă avea vizita nefăcută, externări nefăcute şi vreo trei pacienţi în camera de gardă, pur şi simplu a început să  plângă, era complet depăşită”, a adăugat acesta.

Medicul a mai spus că de la un an la altul volumul de muncă s-a tot mărit, numărul medicilor rămânând același. Cât privește salariile, a mai spus medicul, câștigă 7.000 de lei net pe lună, iar gărzile sunt plătite la nivelul anului 2016. Asta reduce foarte mult posibilitatea de a găsi rezidenți dispuși să vină să asigure gărzile, întrucât pentru 400 de lei cât primește un rezident în ultimul an pentru o gardă trebuie să scoată din buzunar 500 de lei pentru transport și mâncare. „Toţi cerem, nu doar Spitalul din Tîrgu-Jiu, trebuie să înţelegeţi asta, noi ţinem legătura şi cu cei din Slatina şi cu cei din Târgovişte, Ploieşti, toate spitalele care nu sunt universitare, care nu au rezidenţi ca să participe la activitatea medicală. Aceste spitale au deficit de medici, doar că la noi eu consider că este foarte gravă situaţia”, a atras atenția medicul.

Într-o adresă către Direcțiile de Sănătate Publică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cere ca până pe 22 mai să solicite unităților sanitare din subordine necesarul de posturi vacante care pot fi scoase la concurs pentru ca activitatea  din spitale să poată continua. „Pentru medici, vă rugăm să aveți în vedere posturile de medic specialist, având în vedere promovarea recentă a examenului de medic specialist și nevoia de încadrare pentru tinerii medici”, se arată în adresă.

Recent, ministrul Rafila declara că este vorba de 1.000 de medici specialiști care au trecut examenul în specialitate și care-și caută de muncă.

Mulți dintre managerii de spitale au fost reticenți în a angaja personal în condițiile în care salariile sunt asigurate din tariful pentru serviciile medicale prestate, proporția din buget ajungând de cele mai multe ori la 80%, restul fiind alocat medicamentelor, materialelor sanitare și utilităților.

Sursa adevarul.ro