Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) de la Chişinău, de pe 1 iunie, este un pas foarte important în începerea negocierilor de aderare la UE de către Republica Moldova şi un semnal bun pentru a finaliza procesul de implementare a condiţionalităţilor impuse de Bruxelles, a declarat Ina Coşeru, copreşedintă a Adunării Parlamentare a Euronest.

Într-un interviu acordat Agerpres, deputata din partea Partidului Acțiune și Solidaritate a subliniat importanța acestui summit al Comunității Politice Europene pentru țara sa și, în egală măsură, i-a invitat pe cetăţenii moldoveni din România să participe la Adunarea “Moldova Europeană” de pe 21 mai de la Chişinău, pentru a-şi reconfirma, alături de conaţionalii lor rămaşi în ţară, dorinţa de integrare europeană.

Cel mai important eveniment organizat vreodată de Republica Moldova, summitul CPE de pe 1 iunie, la care sunt aşteptaţi 50 de şefi de stat şi de guvern şi responsabili UE, este un bun prilej pentru o serie de “mesaje foarte clare din partea liderilor europeni pe subiectele de interes major” pentru cetăţenii ţării, a afirmat Ina Coşeru la Bucureşti, informează caleaeuropeana.

Republica Moldova îşi doreşte să primească undă verde din partea Bruxellesului pentru începerea negocierilor de aderare la UE în 2023, în acelaşi timp cu Ucraina – împreună cu care a primit statutul de ţară candidată în iunie 2022 -, deşi este conştientă că o prelungire a războiului din ţara vecină ar putea întârzia această etapă din procesul de aderare.

“Pe data de 21 mai, la iniţiativa preşedintei Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, se va organiza adunarea naţională în Piaţa Marii Adunării Naţionale, unde doamna preşedintă îi invită pe toţi cetăţenii Republicii Moldova să-şi exprime încă o dată, să-şi reconfirme dorinţa de integrare europeană, pentru că acesta este parcursul pe care şi-l doresc cetăţenii Republicii Moldova”, a mai declarat Coșeru, cu prilejul unei vizite în România.

Ea a mai afirmat că duminică, 21 mai, “aşteptăm cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv diaspora – şi aş vrea să invit diaspora din România, care este una foarte numeroasă – să participe la această adunare naţională”.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat pe 10 aprilie, într-un mesaj adresat în direct către populaţie, că va convoca la 21 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, o adunare a cetăţenilor – Adunarea Naţională “Moldova Europeană” – pentru a spune “lumii că suntem europeni şi că aceasta e calea aleasă de noi”.

La zece zile de la această adunare, R. Moldova va găzdui, la Chișinău, summitul Comunității Politice Europene (CPE), a doua astfel de reuniune după summit-ul inaugural din octombrie anul trecut, de la Praga.