Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a susținut că negocierile pentru formarea noului Guvern condus de PSD nu sunt blocate, în contextul în care UDMR ar avea de ales între reducerea numărului de ministere sau ieșirea de la guvernare, potrivit RFI.

„Nu le considerăm blocate, ele sunt deschise în continuare. A fost doar o primă zi de negocieri în format complet, cu toate echipele de la toate partidele, după care aceste discuții au rămas deschise. În câteva ore nu s-a putut trage o concluzie fermă. De altfel, mesajul nostru general este unul de calm”, a spus reprezentantul PNL, scrie sursa citată.

Liberalul a admis însă că „într-adevăr, a fost un moment când discuțiile s-au oprit”.  

Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL: „Cel puțin o renegociere cu UDMR trebuie să aibă loc”

„Probabil că toți au preferat să facă acest lucru, e absolut firesc. Probabil că fiecare partid va merge să se consulte cu colegii, să le comunice rezultatele primei zile și să le transmită ceea ce e important pentru ei. (…) Sunt etape, e absolut normal, ale discuțiilor și cred că cel mai important lucru în momentul de față este ca toate partidele să aibă un mandat flexibil și să nu ținem de funcții sau nume în acest demers”, a mai susținut Stroe, condorm sursei citate.

Ionuț Stroe a explicat însă că UDMR este așteptat în continuare la discuții.

Toate partidele ar trebui să înțeleagă că e mult mai importantă guvernarea și continuitatea. E foarte important în acest moment să facem acele concesii, să avem un Cabinet mai puțin numeros, 17-18 ministere maxim este propunerea noastră și eu sunt sigur că fiecare dintre cele trei partide nu se vor agăța de anumite pretenții pentru a ajunge la acest obiectiv. Acum, nu luăm în calcul, vă spun sincer, o eventuală ieșire a UDMR-ului, nu am auzit pe cineva spunând în mod oficial de la UDMR că va face acest pas.

Noi ne dorim continuitate, noi ne dorim un Guvern care să cuprindă UDMR, evident. S-ar putea, de ce nu, poate e un mod de a negocia, o tehnică, până la urmă, dar îmi vine greu să cred că cineva iese de la guvernare înainte de a finaliza o discuție foarte-foarte serioasă (…). Noi îi așteptăm în continuare la discuții”, a mai spus liberalul.

Totodată, Ionuț Stroe a mai afirmat că o concluzie a formațiunii politice a liberalilor în urma primei zile de negocieri cu UDMR este aceea că este nevoie de reducerea aparatului guvernamental, prin diminuarea postuurilor și a portofoliilor pentru „o formulă cât mai suplă”.