Potrivit agerpres.ro la Iași, începe vineri, Romanian Creative Week 2023. În cele 10 zile ale evenimentului sunt organizate peste 100 de evenimente, semnate de nu mai puţin de 1.000 de artişti români şi străini.

Este structurat pe şase piloni: Arts & Crafts, Content Creation, Creative Entrepreneurship, Design, Innovation & Digital, New Media, fiind reprezentate 11 industrii creative: Film, Arte performative, Arte, Meşteşuguri, Design, Muzică, Arhitectură, Advertising, Modă, New Media, Gaming.

Vor fi expoziţii, show-uri de modă şi de arte vizuale, concerte, un festival de film şi unul de dans, conferinţe şi workshopuri pe teme inovative.

Una dintre surprizele RCW 2023 este prezenţa la Iaşi a unui număr impresionant de influenceri. Printre aceştia se numără: Roxana Voloşeniuc, Louis Florea, Lorena Vişan, Mimi, Cristina Almăşan, Maria Vigheciu, Maria Zvinca, Domnica Mărgescu, Ileana Badiu, Maurice Munteanu, Andreea Berecleanu.

Pe lista evenimentelor Romanian Creative Week 2023 este inclus, în perioada 26 – 28 mai, festivalul de modă Romanian Fashion Week, care va aduce la Iaşi zeci de designeri tineri şi consacraţi. Cele peste 50 de show-uri de modă se vor desfăşura în grădinile Palas, pe cel mai spectaculos catwalk din ţară.

Una dintre premierele RCW 2023 este HazarDance, desfăşurat în perioada 22 – 25 mai. Festivalul de dans include opt spectacole de dans contemporan, flamenco, teatru-dans şi street dance, dintre care şapte realizate de trupe româneşti şi unul de artişti spanioli – El Salto. O competiţie de street dance şi două ateliere de hip-hop vor completa HazarDance, festival curatoriat de Ştefan Lupu şi de Teodora Velescu.

Arts & Crafts vine cu 11 expoziţii care vor provoca imaginaţia publicului, găzduite de Palatul Culturii, Baia Turcească sau Palatul Braunstein.

Moldova Film Festival aduce opt filme artistice şi documentare premiate internaţional, precum şi invitaţi de excepţie: Sean Wang, regizorul documentarului A marable travelogue, şi actorul de origine română Ştefan Gota, stabilit în Belgia, personajul principal din filmul Here.

De asemenea, în program mai figurează concerte, o tabără de creaţie muzicală şi o conferinţă pe teme din domeniul muzical în cadrul festivalului de muzică NeMO. Vor concerta Vama, Maidan, Blanco, GSA, Comann, Lia, Paulina, DJ CS84. În deschiderea concertului Vama, din 20 mai, va fi Vocea României Live, show în cadrul căruia vor urca pe scenă Winael Baldus şi Iulian Nunucă. Concertele vor fi organizate în Amfiteatrul Palas, dar şi în alte spaţii din Iaşi.

New Media, secţiunea curatoriată de Andrei Cozlac, dublu premiat de UNITER pentru video-mapping, vine în acest an cu zeci de instalaţii şi spectacole de arte vizuale, desfăşurate pe o axă impresionantă a Iaşiului, între bulevardele Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Copou.

Creative Entrepreneurship vine în întâmpinarea antreprenorilor cu workshopul Becoming an Entrepreneur, proiectul Rezidenţa Antreprenorială şi cel mai mare târg de design vestimentar din România – Creative Collective.

O altă premieră este RCW HUB, care lărgeşte universul Romanian Creative Week printr-o serie de evenimente organizate de artişti din toată ţara şi incluse în calendarul RCW. Pe lista evenimentelor sunt Music Gallery, expoziţia organizată de echipa clujeană Jazz in The Park, expoziţiile „The Sin of Wonder” (realizată de Otilia Chitic, Titus Ivan, Bogdan Curteanu) şi INTEGRAT 2.1 by KSA (curator Ana-Sabina Drinceanu), dar şi proiectul arhitectural „Iaşiul îşi deschide curţile” (organizat de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Iaşi), prin care curţile interioare a şase monumente istorice sau clădiri cu valoare arhitecturală prestigioasă din Iaşi vor fi îmbogăţite cu instalaţii spectaculoase.

„Romanian Creative Week este o platformă care susţine artiştii inclusiv prin finanţare, nu doar prin expunere. Ne bucurăm să constatăm că, faţă de ediţiile precedente, numărul artiştilor ieşeni care participă la pilonul New Media a crescut exponenţial. Pentru New Media, RCW finanţează instalaţii ce vor fi incluse în circuitele expoziţionale naţionale, astfel că Iaşiul devine o reală platformă pentru artiştii acestei secţiuni. În cadrul Content Creation, un loc esenţial îl ocupă platforma de promovare a tinerelor talente muzicale, care în 2023 are un nume nou, New Music Oasis. Platforma capătă o nouă dimensiune odată cu succesul de azi al artiştilor ce au fost prezenţi pe scena RCW din ediţiile anterioare, precum Bruja şi Jean Gavril, care cântă în prezent pe scenele celor mai mari festivaluri din ţară”, a declarat directorul RCW, Cătălin Alionte.

Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.