România are „o mare şansă” pentru a crea soluţii inovatoare care să fie ulterior exportate, a declarat, vineri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, la Black Sea and Balkans Security Forum.

„Consider că avem o mare şansă ca ţară, prin prisma talentelor pe care România le are, să fim un exemplu pentru alţii şi să nu mai fim doar importatori de tehnologie (…) dar să generăm la noi în ţară, inovare care să dea apoi un exemplu lumii, să poată fi exportată şi să schimbe omenirea şi să poarte pe ea tricolorul. Acesta este visul meu”, a spus Burduja.

El a amintit decizia Consiliului Superior de Apărare a Ţării de la finalul anului trecut, care instituie un comitet interministerial pentru strategia naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale.

România este, cred, ultima ţară UE care nu are o strategie naţională în domeniu, a apreciat el, adăugând că în prezent a fost început un proiect european care va fi baza acestei strategii, despre care a mărturisit că speră că va fi adoptată până la finalul acestui an.

În acelaşi context, Burduja a adăugat că a fost operaţionalizat Comitetul Român de Inteligenţă Artificială, „care adună cele mai bune minţi pe care România le are în domeniu, în ţară şi în diaspora”.