Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni împotriva „maşinii de război ruseşti”, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă, ca parte a unui efort concertat al ţărilor G7, transmite AFP.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a scris, vineri dimineață, pe Twitter: Ceea ce s-a întâmplat la Hiroshima continuă să bântuie omenirea. Aici ne amintim de costul teribil al războiului. Și ni se amintește de datoria noastră de a păstra pacea.

Toate statele membre ale G7, ai căror lideri se întrunesc în cadrul unui summit la Hiroshima (Japonia), „se pregătesc să pună în aplicare noi sancţiuni şi bariere în calea exporturilor”, a declarat el reporterilor, sub protecţia anonimatului.

Aceste măsuri, la care Statele Unite contribuie cu un set „substanţial ” de sancţiuni, „vor face şi mai dificil pentru Rusia să îşi alimenteze maşina de război”, a asigurat aceeaşi sursă.

Măsurile americane sunt menite să „restrângă în mod semnificativ accesul Rusiei la produsele necesare capacităţilor sale de luptă”, a explicat înaltul oficial american.

Statele Unite vor interzice efectiv exporturile sale către 70 de entităţi din Rusia şi alte ţări. În plus, au pus în aplicare 300 de sancţiuni împotriva unor ţinte diverse şi variate,”oameni, organizaţii, nave şi avioane” în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Occidentul a adoptat sancţiuni fără precedent la adresa Rusiei după invadarea Ucrainei în februarie 2022 pentru a o sugruma din punct de vedere economic, în special prin epuizarea veniturilor din hidrocarburi şi pentru a-i perturba industria de apărare.

Preocuparea sa este acum să împiedice Moscova să eludeze sancţiunile, motiv pentru care ultimele măsuri ale SUA vizează şi „acoperirea eventualelor lacune”.

Washingtonul promite că „va pune presiune asupra sectorului financiar (rus) precum şi asupra capacităţii Rusiei de a produce energie pe termen mediu şi lung”, a spus oficialul de la Casa Albă. Se are în vedere, de asemenea,”menţinerea îngheţării activelor suverane” ruseşti.

Sursa americană nu a dorit să ofere detalii despre sancţiunile pe care urmau să le anunţe celelalte ţări G7, asigurând că acestea vor fi menţionate într-un comunicat al summitului dedicat Ucrainei. Statele Unite intenţionează să „îşi alinieze şi mai mult sancţiunile cu cele impuse de Uniunea Europeană şi Regatul Unit pentru a se asigura că G7 rămâne cât mai bine coordonat posibil”.

Sursa stiri.tvr.ro