Partidul de dreapta al premierului în exerciţiu Kyriakos Mitsotakis a obţinut duminică o victorie decisivă în alegerile legislative din Grecia, dar va fi necesar un al doilea scrutin pentru a-i garanta un guvern stabil, relatează AFP.

Noua Democraţie (ND), condusă de premierul în exerciţiu, a câştigat 40,8% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale care acoperă 85% din secţiile de votare. Fostul şef al Guvernului, Alexis Tsipras, de stânga, a întrunit doar 20% din voturi, înaintea partidului socialist Pasok-Kinal care a înregistrat un scor de 11,6%.

Salutând victoria sa „un cutremur politic”, Kyriakos Mitsotakis, în funcţie din 2019, a deschis calea pentru un al doilea scrutin care ar putea avea loc la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie şi i-ar permite, dacă va confirma această performanţă, să obţină o majoritate absolută.

Aceasta este „dovada că Noua Democraţie (partidul său, n.red.) are unda verde de la cetăţeni pentru a guverna singur”, a dat asigurări premierul grec, explicând că este nevoie de un al doilea scrutin pentru a încerca obţinerea unei majorităţi absolute pentru a forma un guvern stabil.

Datorită unui sistem electoral diferit, partidul câştigător ar obţine atunci un „bonus” de până la 50 de locuri.

Potrivit proiecţiilor de duminică seara, partidul premierului în exerciţiu câştigă 145 din cele 300 de locuri de deputaţi, adică şase locuri mai puţin decât majoritatea absolută.

În timpul campaniei sale electorale, Kyriakos Mitsotakis a exclus formarea unei coaliţii într-o ţară a cărei cultură politică nu se bazează pe compromis.

La rândul său, fostul prim-ministru al stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, constatând înfrângerea sa, le-a cerut simpatizanţilor să ducă o „a doua luptă electorală crucială”.

Sursa stiri.tvr.ro