Ministerul Turismului de la Sofia estimează că se vor înregistra cel putin 4,5 milioane de rezervări turistice și un sezon mai bun față de vara lui 2022, ceea ce va aduce Bulgariei venituri de cel puțin 4,5 miliarde de leva (aproximativ 2,25 miliarde de euro -n.r.), estimează experții din domeniu.

În mod tradițional, majoritatea bulgarilor vor alege sejur cu cazare – peste 2 milioane de turiști.

Sunt bune și previziunile legate de turiștii de pe piața românească – peste 600 000. Deosebit de favorabil evoluează și situația de pe piețele polonă și germană, a arătat Ministerul Turismului.

Se așteaptă un interes mare și din Marea Britanie (peste 150.000 de turiști), la fel și din Cehia. “Așteptările noastre pentru vară sunt destul de optimiste și avem motive pentru asta“, a spus, într-un interviu pentru BTA, ministrul adjunct al turismului de la Sofia, Irena Gheorghieva.

Ea a anunțat că Bulgaria vrea acum să ajungă la rezervările de anul trecut, chiar să le depășească, iar dacă vor fi bune și rezervările last-minute, se va depăși chiar și numărul de 4,6 milioane de rezervări din 2019. “Aceste așteptări se bazează pe zborurile programate pe aeroporturile de pe litoralul bulgăresc, pentru că în acest moment există o creștere de 18,5% a zborurilor planificate din Germania pe aeroporturile din Varna și Burgas”.

Se așteaptă ca cetățenii bulgari să reprezinte din nou cel mai mare număr de turiști, vor fi mai multe vizite și din România, care e deosebit de activă privind rezervările last-minute, există așteptări similare și pentru piața poloneză.

Sezonul turistic estival din Bulgaria a fost deschis oficial la 21 mai, la ora 11:30, în stațiunea „Sf. Constantin și Elena”, în cadrul aniversării a 115 ani de la înființarea celei mai vechi stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Manifestările au loc cu sprijinul Ministerului Turismului și al Primăriei Varna. Deschiderea oficială a Verii 2023 a avut loc sub patronajul miniștrilor turismului și afacerilor externe, în prezența unui număr mare de invitați, oficialități, miniștri, deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic, precum ai organismelor locale de autoguvernare și cu organizații din domeniu.

Sursa g4media.ro