Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul „România educată” va deveni, luni, realitate prin adoptarea, în plenul Senatului, for decizional în acest caz, a celor două proiecte de legi a învăţământului universitar şi a învăţământului preuniversitar.

„Cel mai important proiect, de departe, pe care îl avem astăzi pe ordinea de zi, este pachetul legilor Educaţiei. România educată devine astăzi realitate, sunt convinsă, prin votul coaliţiei aflate la guvernare. Parlamentarii sunt mobilizaţi. (…) Peste 500 de amendamente au fost depuse şi în Senatul României la aceste legi. Sunt mulţumită că azi (n.r. luni) vom supune plenului Senatului proiectul cel mai mare de consultare naţională din ultimele trei decenii.

Vorbim de nişte legi care oferă răspunsuri şi oferă un cadru adaptat nevoilor elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor. Sunt oameni care au nevoie de aceste schimbări, sunt oameni care aşteaptă de la Parlamentul României responsabilitate astăzi”, a afirmat Gorghiu, luni, după şedinţa Biroului permanent al Senatului.

Ea a precizat că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, va fi prezentă luni, în plen, ca şi la şedinţele Comisiei de învăţământ, în calitate de iniţiator.

Este o reforma asumată de PNL, asumată de România pentru că această reformă se află în PNRR şi este, de asemenea, o reformă care are ca obiective urmărite accesul neîngrădit la Educaţie, prevenirea şi combaterea abandonului şcolar care, după cum ştiţi, în ultimii ani, a devenit o problemă în România, învăţământul dual şi adaptarea la piaţa muncii, îmbunătăţirea managementul educaţional, realizarea unei reforme cât mai incluzive şi mai cuprinzătoare, a adăugat”, a adăugat Gorghiu.

Pe ordinea de zi a plenului de luni a Senatului, de această dată în calitate de primă cameră sesizată, se mai află un proiect legat de tema natalităţii prin care TVA este redus la 5% pentru produsele destinate copiilor, informează rfi.

Este un proiect la care ţin foarte mult (…) şi va fi supus votului pentru că stimularea natalităţii reprezintă o prioritate, a punctat Gorghiu.

Printre produsele pentru care TVA va fi diminuat, de la 1 ianuarie 2024, se numără alimentele pentru sugari, articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi încălţăminte, şerveţele, scutece pentru copii şi scaunele auto pentru copii şi scaunele rulante pentru peroanele cu handicap.

Comisia de resort a acordat raport favorabil proiectului iniţiat de Alina Gorghiu, la care au subscris, în calitate de coiniţiatori, un grup de parlamentari PNL