”Putem avea aderarea R. Moldova la UE în câțiva ani, dar depinde și de ritmul reformelor din Moldova. E important ca și la Chișinău să continue să existe o guvernare pro-europeană cu care Uniunea Europeană să poată lucra bazat pe încredere. Semnalul dat astăzi de la Chișinău va fi auzit de Uniunea Europeană. Până la finalul acestui an trebuie să începem negocierile de aderare”, declară într-un interviu la rfi, europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, care a participat duminică la Adunarea Națională <Moldova Europeană>, de la Chișinău.

”Cetățenii R. Moldova transmit astăzi un semnal foarte puternic întregii Uniuni Europene, un semnal prin care spun foarte clar că vrem integrare europeană. Au venit foarte mulți oameni, de la nord, sud, din centrul țării. Oameni de la sat, oameni de la oraș, tineri și mai ales mă bucur să văd foarte mulți vârstnici care spun “Vrem Moldova în UE”. Semnalul dat astăzi de la Chișinău va fi auzit în UE.

R. Moldova se bucură astăzi de mai multă încredere și mai multă susținere la nivelul UE decât oricând. Și faptul că astăzi foarte mulți oameni au ieșit pozitivi, cu zâmbetul pe buze, cu drapelul Uniunii Europene, dar și cu cel al R.Moldova în mână, este un semnal foarte puternic transmis întregii Uniuni Europene”, afirmă europarlamentarul român, Siegfried Mureșan.

Anul trecut, în unanimitate, toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cu sprijinul Parlamentului European, al Comisiei Europene, au acordat R.Moldova statut de țară candidată pentru aderare la UE.

Astăzi, R. Moldova are doar susținători. Nu există nicio singură țară europeană care spune că R.Moldova nu trebuie să fie în UE. Anul trecut am acordat statutul de stat candidat. Acum, trebuie să mergem în etapa următoare. Până la finalul acestui an trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Noi, Parlamentul European am adoptat deja o rezoluție în acest sens, în luna aprilie, cu largă majoritate.

Faptul că peste 400 de parlamentari europeni au votat acea rezoluție, mai puțin de 100 s-au opus, arată clar că sprijinul pentru R. Moldova și în Parlamentul European este larg, lucru confirmat la Chișinău de președinta Parlamentului European. Sunt încrezător că în acest an, putem trece în etapa următoare”, continuă Mureșan.

Referindu-se la cele 9 recomandări ale Comisiei Europene, eurodeputatul a menționat că ”există unele poticneli în realizarea lor”. ”Desigur, există dificultăți întotdeauna, am văzut și în România”.

”Justiția în R.Moldova în trecut nu a fost independentă, a fost la cheremul oamenilor politici. Acum trebuie întărită. Vedem că Guvernul, majoritatea parlamentară vor să întărească justiția. Știm că este un proces greu, dar vedem că Guvernul este hotărât în această direcție. Primele evaluări ale Comisiei Europene sunt pozitive. Sunt încrezător că pe parcursul acestui an autoritățile vor reuși realizarea acestor reforme și apoi începerea negocierilor.

Cel mai mult Moldova are de muncit la reforma justiției, la modernizarea sistemului judecătoresc. Este clar că există rezistență în interiorul sistemului. Justiția este cea mai importante dintre reforme. Asta dă încrederea cetățeanului în instituții, în lege. Reforma justiției este fundamentală pentru modernizarea R.Moldova”.

L-am întrebat pe Siegfried Mureșan ce șanse există ca până în 2030 R.Moldova să obțină statutul de țară membră a Uniunii Europene.

”Nimeni nu poate spune cum vor merge negocierile și nimeni nu poate garanta acum o dată. Faptul că președinta Maia Sandu spune că vrem până în 2030, suntem hotărâți, știm că avem lucruri de făcut, vrem să le facem, este foarte bine și foarte important. Împreună am reușit multe lucruri în ultimul an, cu viteză. Pentru România a durat ani de zile acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană.

Pentru R.Moldova a fost vorba de câteva luni. Există și contextul regional care ajută. Cred că putem avea aderarea R.Moldova în câțiva ani, dar depinde și de ritmul reformelor din Moldova. E important ca și la Chișinău să continue să existe o guvernare pro-europeană cu care Uniunea Europeană să poată lucra bazat pe încredere”, a conchis la RFI, europarlamentarul român, Siegfried Mureșan.