Alături de președinta Maia Sandu, Roberta Metsola a susținut un discurs atât în limba română, cât și în engleză, menționând că UE continuă să fie lângă Republica Moldova, inclusiv în calea sa spre integrare europeană.

,,Sunt atât de mândră să fiu cu voi, cu un număr atât de masiv de oameni care cred în viitorul european pentru Republica Moldova. Am venit aici să fiu alături de voi, dar și de Maia Sandu, și să aduc acest mesaj pentru voi”, a spus Roberta Metsola.

Mai exact, ea a venit cu mesajul pe care l-a spus în limba română ,,Europa este Moldova. Moldova este Europa”, apoi a scandat împreună cu mulțimea ,,Europa”, menționând că  Republica Moldova, ținta războiului hibrid al Rusiei, are sprijinul Uniunii Europene.

,,A fost opțiunea voastră să alegeți Uniunea Europeană și aveți aceeași protecție pe care Uniunea Europeană le-o oferă țărilor membre, aveți aceleași șanse pe care le au copiii mei și femeile de aici au aceleași șanse ca femeile din Europa să-și aleagă destinul țărilor. Voi ați ales Europa și Europa vă întâmpină cu brațele deschise. Nu sunt puternici și puteri mari în Europa, credem în șanse pentru toți și în egalitate, și în libertate. Voi aduceți o bucată din Moldova în Europa și faceți Europa mai puternică, credem în aceleași valori, împărtășim aceeași viziune. Împreună putem face față oricăror greutăți pentru că Moldova este parte a familiei europene și această familie europeană este mereu cu voi. Republica Moldova nu este singură”, a afirmat Metsola.

„Lumea a văzut generozitatea dumneavoastră extraordinară cu oamenii Ucrainei, v-ați deschis inimile pentru miile de copii și femei, și pentru sutele de mii care au trecut prin țara voastră. Oamenii voștri au transmis ajutor umanitar Ucrainei, voi ați făcut aceasta pentru că credeți în valorile noastre comune și în principiul solidarității europene. Vă vom sprijini pe această cale europeană atât timp cât va fi nevoie. Oamenii voștri sunt liberi, democratici și pașnici. În aceste timpuri grele cu un război la hotar, angajamentul vostru, al președintei Sandu față de reforme, Parlamentul European recunoaște acest angajament de a aplica acele 9 recomandări ale Comisiei Europene și Aqui-ul Comunitar care vă permite integrarea în piața europeană”, a mai adăugat șefa Parlamentului European.

Roberta Metsola întreprinde a doua vizită în Republica Moldova, prima fiind în luna noiembrie a anului trecut.

,,La Adunarea “Moldova Europeană” au participat între 75 000 și 80 000 de persoane, ținând cont de faptul că fluxul era continuu. Precizăm că nu a fost înregistrat niciun incident și niciun caz de perturbare a ordinii publice”, au informat reprezentanții IGP.

Adunarea Naţională „Moldova Europeană” s-a desfășurat concomitent în capitala Republicii Moldova şi în 33 de oraşe europene.

În vara anului trecut, Republica Moldova a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023.

Sursa adevarul.ro