Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a fost desemnat astăzi raport general, negociator șef, al Parlamentului pentru bugetul Uniunii Europene din anul 2024. Decizia a fost luată de conducerea Comisiei pentru bugete, potrivit unui comunicat al europarlamentarului.

„Le mulțumesc colegilor din Comisia pentru bugete a Parlamentului European pentru această desemnare. Ca negociator-șef al Parlamentului, voi avea două obiective majore: în primul rând, să adoptăm un buget puternic, care să acopere toate nevoile de finanțare pentru 2024, și, în al doilea rând, să-l adoptăm la timp”, a declarat Siegfried Mureșan, potrivit unui comunicat de presă.

Liberalul a subliniat după anunțul desemnării că va lucra „cu toate forțele proeuropene din Parlamentul European pentru a asigura o susținere largă în rândul europarlamentarilor pentru viitorul buget european”.

„Vreau să mă asigur că în Bugetul UE pentru 2024 vom aloca fonduri suficiente pentru a rambursa cheltuielile cu absorbția fondurilor europene. Acesta este un lucru foarte important mai ales pentru România. Mă aștept ca anul viitor să accelerăm în țara noastră investițiile din fondurile europene aferente actualului exercițiu financiar multianual. De aceea, este important să asigurăm banii necesari pentru plata facturilor pentru aceste investiții”, a punctat eurodeputatul.

Liberalul a precizat, potrivit sursei citate, că prioritar pentru acesta este continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.

Putem asigura pacea și securitatea în Uniunea Europeană doar dacă sprijinim rapid și adecvat cele două țări să facă față amenințărilor de orice fel dinspre Federația Rusă. Voi negocia ca sprijinul pentru Ucraina și Moldova să vină din surse clare, predictibile, fără a mai pierde timp de la lună la lună cu negocierea alocărilor și fără a afecta prioritățile tradiționale ale Uniunii Europene, precum coeziunea, dezvoltarea economică, sprijinirea întreprinzătorilor și a agricultorilor”.

Totodată, eurodeputatul a subliniat că din poziția de negociator șef pentru Bugetul UE 2024 se va asigura „că avem suficiente fonduri la dispoziție în cadrul Politicii Agricole Comune, inclusiv în Fondul de Urgență pentru Sectorul Agricol, pentru a sprijini rapid fermierii din România și din Uniunea Europeană în fața crizelor actuale”.

Potrivit comunicatului de presă, Siegfried Mureșan este desemnat pentru a doua oară negociator șef al Parlamentului european pentru Bugetul Uniunii Europene, fiind singurul europarlamentar român care deține această poziție în două rânduri. De asemenea, sursa citată precizează că liberalul a mai negociat și Bugetul Uniunii Europene din anul 2018.

„Comisia Europeană urmează să înainteze o propunere de buget pentru anul 2024 la începutul lunii iunie. Pe baza acestei propuneri de buget, urmează negocierile între echipele de negociatori ale Parlamentului European și Consiliul Uniunii Europene. Obiectivul este de a se ajunge la un acord astfel încât bugetul să fie adoptat înainte de finalul anului 2023”, potrivit comunicatului de presă.