Alimentația intuitivă. De ce ar trebui să-ți permiți să mănânci alimentele în care „nu poți avea încredere”

Sună contraintuitiv, dar iată de ce are de fapt mult sens, spune Christine Byrne, dietetician autorizat, într-un articol pe self.com
„Rareori recunosc cuiva pe care tocmai l-am cunoscut că sunt dietetician. De ce? Pentru că aproape toată lumea are sentimente puternice în legătură cu mâncarea, nutriția și relația lor cu amândouă. Munca mea cu clienții este de fapt opusul a ceea ce majoritatea oamenilor se așteaptă să facă dieteticienii. Nu le dau oamenilor reguli alimentare și planuri de dietă (pentru că acestea nu funcționează); în schimb, îi îndrum spre o alimentație intuitivă, în care toate alimentele sunt permise și nu există reguli stricte despre ce și cât să mănânci.” spune Christine.
Oamenii care își dau permisiunea de a mânca toate alimentele fără a fi judecați și care mănâncă suficient în general, sunt mult mai puțin predispuși să se simtă scăpați de sub control în jurul alimentelor decât cei care trăiesc după reguli alimentare rigide sau care încearcă să mănânce doar alimente „sănătoase”.
Dacă încă vă gândiți: „În niciun caz, mi-aș pierde absolut controlul dacă aș păstra prăjituri în cămară”, să știți că această teamă este îndreptățită.
„De multe ori, pentru că nu mănâncă acest aliment în mod regulat, imediat ce este acolo, oamenii au sentimentul de „trebuie să mănânc totul acum, pentru că nu va mai fi disponibil mai târziu” – spune Leah Tsui, dietetician autorizat, care îi ajută pe oameni să se orienteze spre o alimentație intuitivă – care presupune renunțarea la regulile alimentare, ascultarea semnelor corpului și acordarea permisiunii necondiționate de a mânca toate alimentele într-un mod care vă face bine.
Sentimentul de „dependență alimentară” sau „dependență de zahăr” provine probabil din restricționarea acestor alimente – sau a alimentelor în general – și nu dintr-o incapacitate inerentă de a le mânca cu atenție și fără constrângere.
Un studiu (foarte mic) din 2011 publicat în American Journal of Clinical Nutrition a avut câteva rezultate notabile: 32 de femei au fost repartizate într-unul din cele două grupuri, ambele au mâncat macaroane cu brânză de cinci ori în total. Un grup a mâncat-o o dată pe săptămână timp de cinci săptămâni; celălalt grup a mâncat-o zilnic timp de cinci zile la rând. Cercetătorii au măsurat aportul caloric al participantelor și au constatat că, în timp ce grupul care a mâncat o dată pe săptămână a mâncat mai mult macaroane cu brânză pe măsură ce procesul a avansat, cele care au mâncat zilnic au mâncat de fapt mai puțin. Explicația lor pentru acest lucru? „Obișnuința”, un fenomen în care expunerea repetată la ceva scade puterea răspunsului tău la acel lucru.
Desigur, există lucruri de luat în considerare înainte de a-ți da voie să mănânci toate alimentele fără restricții: Dacă aveți o afecțiune cronică care este gestionată parțial sau în totalitate prin dietă – cum ar fi diabetul sau boala celiacă – probabil că trebuie să fiți mai atent la ceea ce mâncați decât o persoană obișnuită și este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu dieteticianul despre orice schimbări în mesele de zi cu zi.
Dacă te lupți cu o tulburare de alimentație, în general nu este o idee bună să încerci să îți vindeci singur relația cu mâncarea. În mod ideal, ar trebui să căutați sprijin din partea unei echipe de îngrijire care, în mod ideal, include un dietetician înregistrat, care vă poate ajuta să faceți un plan alimentar pentru recuperare care să fie cât mai sigur posibil.
Dacă ești o persoană care nu are afecțiuni grave legate de alimentație și nu îndeplinește criteriile pentru o tulburare de alimentație, sfaturile de mai jos te pot ajuta să te îndrepți încet spre o relație mai sănătoasă cu mâncarea – și să te îndepărtezi de sentimentul de lipsă de control în jurul ei.
În loc să vă umpleți bucătăria cu toate alimentele de care vă este frică, începeți cu un singur aliment, acest lucru vă va oferi șansa de a vă obișnui încet-încet cu el.
Încercați să nu vă faceți griji dacă la început mâncați prea mult.
Dați-vă permisiunea de a mânca mâncarea atunci când o doriți și permiteți-vă să mâncați cât de mult aveți nevoie pentru a vă simți satisfăcut.
Schimbați modul în care vorbiți cu dvs. despre alimentele interzise, există putere în limbaj: „Învăț să păstrez X mâncare în casă pentru a avea o reacție mai calmă la ea”.
Începeți încet să practicați atenția în timp ce mâncați alimentele care vă declanșează.
„Puteți începe prin a încerca să fiți atenți la primele trei mușcături, acordând atenție gustului mâncării, cum o simțiți în gură și cum vă simțiți în timp ce o mâncați. Când ești capabil să observi ce se întâmplă în mintea și corpul tău în timp ce mănânci anumite alimente, vei începe să îți înțelegi propriile semnale interne, cum ar fi foamea, starea de sațietate, pofta și satisfacția”, spune Kate Sutton, terapeut și consilier certificat de alimentație intuitivă.
Dacă procesul vi se pare foarte înfricoșător, cereți ajutor.
Vindecarea relației cu mâncarea poate fi o muncă grea. Este util să aveți sprijinul unui terapeut și/sau al unui dietetician.
O ultimă modalitate (foarte importantă) de a vă sprijini în timp ce învățați să faceți pace cu toate alimentele: încercați să nu vă judecați pe voi înșivă sau ceea ce mâncați. Cu cât ești mai blând cu tine însuți, cu atât mai ușor este să-ți asculți corpul și să ai încredere în ceea ce îți spune.
„De departe, teama pe care o aud cel mai des de la clienți este că, dacă încep să slăbească frâiele la ceea ce mănâncă, nu se vor opri niciodată din mâncat și nu vor mai mânca niciodată alimente nutritive. Și, da, uneori acest lucru se întâmplă pentru o vreme la început. Dar, odată ce trece noutatea, oamenii descoperă adesea că sunt capabili să păstreze fostele alimente „interzise” în casă fără griji – uneori uitând chiar că sunt acolo.” spune Christine Byrne.
Sursa self.com