Președintele României a susținut o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității germane din România, împreună cu omologul german. Iohannis a punctat că „Germania este primul partener comercial al României și al doilea investitor în țara noastră”.

„De mulți ani, Germania este primul partener comercial al României și al doilea investitor în țara noastră. Calitatea investițiilor germane este foarte apreciată în România și sperăm că acestea se vor extinde în perioada următoare, inclusiv cu sprijinul minorității germane de aici. 

Așa cum i-am spus și domnului Președinte Steinmeier, statul român apreciază, în mod deosebit, contribuția minorității germane la dezvoltarea socială, economică și culturală a României, precum și loialitatea de care aceasta a dat dovadă de-a lungul timpului”, a transmis Klaus Iohannis la întâlnirea cu reprezentanții comunității germane din România, potrivit Administrației Prezidențiale, citat de adevarul.

Șeful statului a subliniat că sunt apreciate eforturile constante și neobosite ale etnicilor germani de a-și păstra identitatea și moștenirea culturală.

România sprijină aceste eforturi de păstrare a identității culturale, lingvistice, etnice și religioase a minoritățilorRomânia rămâne una dintre țările europene unde limba germană este apreciată și învățată, atât în rândul minorității germane, cât și în afara ei. Susținem predarea limbii germane în România, ca limbă maternă sau limbă străină, și, în acest sens, apreciem sprijinul deosebit al partenerilor noștri germani”, a transmis președintele României.

Klaus Iohannis a afirmat că de la an la an se aprofundează colaborarea cu partea germană în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale pentru problemele etnicilor germani din România: „Această Comisie joacă un rol important pentru asigurarea și promovarea drepturilor identitare și culturale ale etnicilor germani, precum și pentru facilitarea dialogului intercultural”.

„Ca de fiecare dată, reîntâlnirea cu membrii formațiunii pe care am avut onoarea să o conduc timp de câțiva ani – Forumul Democrat al Germanilor din România – este încărcată de emoție. Mă bucur să mă aflu din nou aici, alături de dumneavoastră, reprezentanții minorității germane, pentru a aduce un omagiu legăturilor vechi de secole dintre românii, saşii şi şvabii de pe meleagurile Transilvaniei, Banatului şi Bucovinei. 

Mă bucur, totodată, să pot evoca, în fața domnului Președinte federal, rolul esențial pe care minoritatea germană îl joacă de secole în consolidarea legăturilor dintre România și spațiul german, a transmis președintele României, potrivit Administrației Prezidențiale.