Din iulie 2023, guvernul federal din Austria, va acorda un „bonus pentru familie” pentru acele persoane care nu locuiesc în aceeași gospodărie cu persoana care are nevoie de îngrijire. Aproximativ 22.500 de familii vor beneficia de această extindere. Bonusul se ridică la 750 de euro în acest an și va fi dublat la 1.500 de euro în 2024.

„Bonusul pentru familie este un sprijin important pentru cei care îngrijesc o rudă. Am lucrat pentru a extinde cercul de beneficiari, astfel încât să beneficieze cât mai mulți dintre cei care fac această muncă valoroasă”, subliniază ministrul afacerilor sociale Johannes Rauch (Verzii).

Până acum, membrii familiei care oferă îngrijire și cei care au nevoie de îngrijire trebuiau să locuiască în aceeași gospodărie. Această cerință a fost eliminată acum. Alte rude cu venituri mici, cum ar fi pensionarii, vor primi, de asemenea, bonusul, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Cei care au nevoie de îngrijire trebuie să primească cel puțin alocația de îngrijire de nivel 4.

„Îngrijirea este adesea furnizată de femei – neplătite la domiciliu. Cu ajutorul bonusului pentru membrii familiei, putem sprijini financiar și rudele care îngrijesc prin munca lor valoroasă. Faptul că de această primă beneficiază în principal femeile cu venituri mici face ca această măsură să fie deosebit de eficientă”, a declarat Rauch.

Guvernul federal alocă pentru aceasta încă 16,8 milioane de euro în 2023 și aproximativ 33,5 milioane de euro din 2024. În total, în viitor, un număr de aproape 80.000 de rude îngrijitoare vor primi această primă.

Pe lângă bonusul pentru membrii de familie, reforma cuprinzătoare a îngrijirii a adus și o creștere a indemnizației de agravare de la 25 la 45 de ore pe lună, extinderea interviului membrilor de familie de la trei la cinci întâlniri gratuite, precum și un drept la sprijin financiar pentru îngrijirea de substituție după numai trei zile.

De asemenea, sunt prevăzute îmbunătățiri pentru îngrijirea de 24 de ore. Acest lucru va face mai atractive locurile de muncă dependente. Detaliile sunt încă în curs de elaborare.

Sursa ziarulromanesc.at