Procesiunea anuală de primăvară Ljelje/Kraljice sau vizita reginelor este îndeplinită de tinere fete din comuna Gorjani, în regiunea Slavonia, din nord-estul Croaţiei. Tradiţia este legată de sărbătoarea Rusaliilor, care în calendarul catolic al anului 2023 are loc pe 28 mai.

Satul Gorjani de lângă oraşul Dakovo este punctul central al acestei tradiţii cu totul speciale, care a fost odată răspândită în Slavonia, Baranja şi Syrmia, aminteşte site-ul https://croatia.hr/.

Cu ajutorul vârstnicilor din sat, tinerii au învăţat cum să cânte, să danseze şi să joace în acest ritual. În cadrul procesiunii, un grup de fete îmbrăcate în costume populare, format de obicei din zece ”kraljevi” (regi), ce poartă săbii vechi şi pălării înalte decorate cu flori, şi cinci ”kraljice” (regine), ce poartă coroniţe albe pe cap ca miresele, vizitează gospodăriile rurale, săvârşind un ritual compus din cântece şi dansuri cu săbii, notează https://ich.unesco.org/.

Grupurile de fete urmează acest obicei în duminica Rusaliilor, deşi ritualul nu are un caracter creştin, indică un scurt film documentar realizat de UNESCO. În ultimii ani, de când tradiţia a renăscut, tinerele ”ljelje” participă la slujba de Rusalii, după care dansează în curtea bisericii acompaniate de muzica interpretată la instrumentul ”tambura”. Apoi, procesiunea începe cu vizitarea caselor celor care şi-au exprimat dorinţa de a fi vizitaţi de regine, aminteşte site-ul www.plitvicetimes.com.

Armele sunt parte integrantă din costumele lor, deoarece sunt folosite în dansul pe care ”ljelje” îl interpretează, însoţite de cântăreţi de cimpoi (”gajde”) şi ”tambura” sau interpreţi de muzică ”bećarac”. Atmosfera festivă, plină de cântec şi dans, este completată de ţinute colorate, rochii de mătase, panglici şi eşarfe (numite ”ljeljare”) decorate cu ducaţi de aur.

De obicei, cântările le sunt adresate tinerilor necăsătoriţi din casele vizitate. În timp ce regii dansează cu săbiile lor, reginele cântă, versurile incluzând observaţii asupra dansului. Familiile se alătură într-un dans popular şi cinstesc apoi vizitatorii cu gustări şi băuturi. În următoarea zi, procesiunea continuă într-o localitate vecină şi apoi grupul revine la casa uneia dintre participante pentru a se ospăta. Întreaga comunitate, inclusiv şcoala, biserica şi multe familii de localnici, participă la pregătirea procesiunii, care reprezintă o sursă de mândrie pentru femeile participante.

Ritualul reginelor este respectat în mai multe sate din estul Croaţiei, atât în rândul croaţilor, cât şi al sârbilor. Tradiţia este cunoscută şi în rândul comunităţilor de croaţi din Serbia, Ungaria şi alte ţări europene, evidenţiază documentarul UNESCO.

Deşi originea şi semnificaţia ritualului s-au pierdut în timp, localnicii îl privesc ca pe un simbol al zonei Gorjani şi un model pentru frumuseţea şi eleganţa copiilor lor, evidenţiază site-ul UNESCO. Alte surse amintesc o legendă potrivit căreia femeile din Gorjani s-au îmbrăcat în haine bărbăteşti şi au luat săbiile în timpul asediului otoman, făcându-i pe soldaţii înspăimântaţi să creadă că sunt fantome. Etnografii, pe de altă parte, susţin că obiceiul are origini slave străvechi, distincţia dintre bărbaţi şi femei indicând un context matrimonial şi ceremonii care implică fete la vârsta ”măritişului”.

Tradiţia începuse să dispară la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar s-a păstrat în forma sa originală în zona Gorjani până în zilele noastre, cu întreruperi între anii 1956 şi 2005. În 2009, procesiunea de primăvară Ljelje a fost inclusă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, sub protecţia UNESCO, iar Asociaţia de artă şi cultură ”Gorjanac” din Gorjani a păstrat drepturile asupra evenimentului şi este responsabilă de păstrarea ei, mai arată publicaţia www.plitvicetimes.com/.

Sursa agerpres.ro