Cercetările au arătat, în repetate rânduri, că interacțiunea și conexiunea cu natura pot îmbunătăți considerabil sănătatea fizică și mentală. Una dintre modalitățile prin care ne putem simți mai aproape de natură o reprezintă păsările, mai exact, ciripitul lor.

Există dovezi științifice că sunetele produse de păsări au efect anxiolitic, calmant și antidepresiv.

Este indicat ca, din când în când, să ieși în natură pentru că și observarea păsărilor poate îmbunătăți sănătatea mintală.

Recomandările vin în urma mai multor studii făcute. Într-un studiu aproximativ 1.300 de participanți au oferit informații despre mediul în care trăiesc și bunăstarea proprie de trei ori pe zi, folosind o aplicație numită Urban Mind.

Analizând informațiile, cercetătorii au descoperit o asociere pozitivă semnificativă între observarea sau ascultarea păsărilor și îmbunătățirea sănătății mintale, indiferent de nivelul de educație și ocupația participanților.

Beneficiile au persistat mult timp după întâlnirea cu păsările. Dacă un participant a raportat că a văzut sau a auzit păsări la un moment dat, starea sa de spirit a continuat să rămână îmbunătățită timp de câteva ore.

În mod intrigant, păsările aduc beneficii, atât în cazul participanților sănătoși, cât și în al celor care au fost diagnosticați cu depresie – una dintre cele mai frecvente boli mintale la nivel mondial care nu răspunde întotdeauna la tratamentele farmaceutice convenționale.

Un al doilea studiu a constatat că ascultarea unor înregistrări scurte – de doar șase minute – cu cântece de păsări ar putea reduce anxietatea, depresia și paranoia. Celor 295 de participanți la studiu li s-a solicitat să-și auto-evalueze stările emoționale și să facă un test de memorie cognitivă. Apoi li s-a spus să asculte cântece de păsări sau zgomot din trafic și să-și analizeze stările emoționale și cognitive.

Rezultatele au arătat că participanții care au ascultat cântece de la mai multe specii de păsări (aproximativ opt) au raportat o scădere a simptomelor depresive, pe lângă scăderi semnificative ale sentimentelor de anxietate . Și în cazul celor care au ascultat cântece de păsări mai puțin diverse (două specii de păsări) s-a observat, de asemenea, o scădere semnificativă a sentimentelor de anxietate .

În schimb, ascultarea zgomotelor din trafic a agravat simptomele stărilor depresive. „Cercetarea evidențiază aspectele vindecătoare ale naturii și, de asemenea, efectele nu atât de pozitive ale împrejurimilor urbane”, a precizat Emil Stobbe, absolvent în neuroștiința mediului la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană și autorul celui de-al doilea studiu. Potrivit acestuia, păsările ne ajută să ne simțim mai conectați cu natura.

O ipoteză asupra efectelor benefice ale naturii, cunoscută sub numele de teoria restabilirii atenției, presupune că ieșirile în natură cresc puterea de concentrare și scad oboseala mentală asociată cu viața în medii urbane stresante.

Natura – și cântecul păsărilor – reduc, de asemenea, stresul. Cercetările anterioare au descoperit că timpul petrecut în spații verzi, în aer liber, poate scădea tensiunea arterială și nivelul de cortizol.

Când vorbim de spații verzi ne referim la parcuri, păduri, râuri, plaje. De asemenea, acestea pot include și copacii de pe o stradă, grădini private și chiar grădini de interior. În mod surprinzător, chiar și vizionarea documentarelor despre natură poate avea un efect benefic asupra sănătății mintale.

Nu a fost încă identificat, cu exactitate, modul în care cântecul păsărilor influențează creierul, dar studiile de neuroimagistică au descoperit că există, la nivel cerebral, un răspuns de reducere a stresului atunci când petrecem timp în natură.

Mersul pe jos în natură în comparație cu mersul pe jos în mediul urban poate scădea sentimentele de îngrijorare, care sunt asociate cu un risc crescut de depresie și alte boli mintale. Observarea peisajelor verzi implică o zonă a creierului asociată cu răspunsurile la stres comportamental.

Ieșitul în natură pentru a observa păsările poate fi, de asemenea, o modalitate să faci mai multă mișcare.

Este de menționat și faptul că nu contează specia, toate păsările au efecte benefice asupra sănătații psihice. Ceea ce poate face însă diferența este numărul păsărilor pe care le vezi de la fereastră, în parcul din apropierea casei sau din alte spații verzi unde mergi des. Cu cât mai multe, cu atât mai bine!

Sursa hotnews.ro