NATO a condamnat drept „total inacceptabile” atacurile demonstranților din Kosovo, care au provocat rănirea a aproximativ 25 dintre forțele sale de menținere a păcii, relatează BBC.

Poliția și trupele NATO au intrat în conflict cu protestatarii sârbi în nordul țării, unde au existat tulburări din cauza instalării primarilor de etnie albaneză.

Gaze lacrimogene și grenade paralizante au fost folosite pentru a descuraja protestatarii din Zvecan, după ce aceștia au încercat să ia cu asalt o clădire guvernamentală.

Soldații NATO au format, de asemenea, un cordon de securitate în jurul altor două primării.

Criza datează din aprilie, când sârbii din Kosovo au boicotat alegerile locale, permițând etnicilor albanezi să preia controlul consiliilor locale cu o prezență la vot de mai puțin de patru procente.

Atât UE, cât și SUA au criticat autoritățile kosovare pentru destabilizarea situației din nordul Kosovo și au avertizat împotriva oricăror acțiuni care ar putea inflama tensiunile etnice din această zonă.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în februarie 2008, după ani de relații tensionate între locuitorii sârbi și majoritatea albaneză.

Independența a fost recunoscută de Statele Unite și de principalele țări din Uniunea Europeană, însă Serbia, susținută de puternicul său aliat Rusia, refuză să facă acest lucru, la fel ca majoritatea etnicilor sârbi din Kosovo.

În timp ce etnicii albanezi reprezintă peste 90% din populația din Kosovo în ansamblu, sârbii formează majoritatea populației din regiunea de nord.

Militari din forțele de menținere a păcii din Italia și Ungaria s-au numărat printre cei răniți în ultimele violențe de luni, trei dintre soldați fiind în stare gravă, a anunțat NATO. Cinci persoane au fost arestate în legătură cu aceste atacuri.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că peste 50 de sârbi au avut nevoie de tratament în spital și că și mai mulți au fost răniți.

Protestatarii au fost indignați nu doar de faptul că primarii de etnie albaneză au preluat funcția, ci și de acțiunile dure ale poliției kosovare, care a apărut cu puști și vehicule blindate.

Faptul că steagurile sârbe fuseseră îndepărtate de pe clădirile municipale și înlocuite cu steaguri kosovare a fost o provocare suplimentară pentru ei.

Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a insistat asupra faptului că forțele de securitate nu au făcut decât să se asigure că primarii aleși în mod democratic își pot reprezenta alegătorii.

Însă acesta a fost acuzat că încearcă să creeze haos în regiune prin încercarea de a instala lideri care nu au un mandat credibil.

„Nu le permiteți acelor falși primari să intre aici pentru că au câștigat 50 de voturi”, a declarat Igor Simic, adjunctul șefului Listei Sârbe, cel mai mare partid sârb din Kosovo susținut de guvernul de la Belgrad.

„Nici măcar albanezii nu îi votează”.

Cele mai grave incidente violente de luni au avut loc în Zvecan. O mulțime s-a adunat la clădirea municipală la primele ore ale dimineții. Aceasta spera să-l împiedice pe noul primar, de etnie albaneză, să intre în clădire.

Trupele conduse de NATO au încercat la început să îi separe pe protestatari de poliție, dar ulterior au dispersat mulțimea folosind scuturi și bastoane, a relatat agenția de știri AFP.

Mai mulți protestatari au aruncat cu pietre și cocteiluri Molotov în soldați, a precizat agenția.

Poliția kosovară a declarat că una dintre mașinile lor a fost incendiată și că pe alte vehicule au fost scrise „legende provocatoare cu simboluri sârbe și rusești”.

NATO a calificat atacurile drept „total inacceptabile”, adăugând într-un comunicat că a cerut tuturor părților să „se abțină de la acțiuni care să inflameze și mai mult tensiunile și să se angajeze în dialog”.

Vucic a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă ca răspuns la noile proteste. El a mutat vineri unități ale armatei în apropierea graniței cu Kosovo, în urma unor ciocniri similare.

Tulburările recente au început după ce sârbii din Kosovo – care reprezintă aproximativ 5% din totalul de 1,8 milioane de locuitori ai țării – au boicotat alegerile locale din aprilie în patru municipalități din nord, majoritar sârbe. Acest lucru a permis etnicilor albanezi să preia controlul consiliilor.

Belgradul a sprijinit boicotul – care a dus la o prezență la vot de doar 3,47% – care a fost declanșat după ce comunitatea sârbă a cerut înființarea unei asociații promise a municipalităților sârbe.

În ciuda sprijinului acordat Kosovo, atât UE, cât și SUA au criticat Pristina pentru destabilizarea situației și au îndemnat autoritățile să „dezescaladeze”.

Sursa stiri.tvr.ro