Ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că speră ca în mandatul său la București să fie eliminate vizile pentru românii care călătoresc în Statele Unite și că anul acesta ar putea fi stabilit un record în ce privește numărul vizelor acordate.

”Sper ca în timpul mandatului meu în România să putem vedea România acceptată în program. Cred că mergem în direcția absolut corectă, așa că sunt optimist în această privință. Ar trebui să mai spun, totuși, că emitem multe vize în acest moment. Marea majoritate a cererilor sunt aprobate”, a spus Kavalec.

Ea a salutat numirea unui coordonator național pentru aderarea României la programul de vize al Statelor Unite ale Americii, precizând că din experiența altor țări precum Polonia sau Croația care au avut astfel de coordonatori aceasta reprezintă o bună practică și care asigură că pașii se realizează în mod rapid.

”După cum am menționat, există câteva părți în acest proces de acceptare în programul de scutire de vize. Prima are legătură cu acordurile privind schimbul de informații, iar noi lucrăm în mod activ la aceste acorduri chiar acum. Și există o serie de reuniuni care au loc. Cred că săptămâna viitoare va avea loc una la Washington pentru a stabili termenii acestor acorduri. Cealaltă parte are legătură cu măsurarea numărului de refuzuri ca procent din vizele emise. Legislația americană are o cerință specifică ca rata de refuz, așa-numita rată de refuz, să fie sub 3 procente”, a mai explicat ambasadorul SUA.

  • Alte declarații relevante: Despre lupta anticorupție: Un lucru pe care l-am observat sau pe care l-am observat eu este o problemă legată de instituția prescripției care este folosită pentru a permite oamenilor care sunt urmăriți penal să fie liberi pentru că timpul se scurge în urmărirea penală. Înțeleg că s-au făcut unele eforturi pentru a încerca să se corecteze această problemă, dar au existat multe cazuri în care oamenii au folosit acest lucru pentru a evita pedeapsa, iar acest lucru trebuie să se schimbe. 
  • Despre discursul extremist promovat de AUR: ”Nu este un fenomen doar în România, dar cu siguranță cred că utilizarea acestui tip de retorică divizivă și plină de ură este un pericol pentru orice democrație. Există cred că o minoritate de indivizi  încearcă să atragă atenția prin utilizarea acestui tip de retorică. Să sperăm că societatea este suficient de rezistentă pentru a nu permite ca acest tip de lucruri să se răspândească prea mult”.

Interviul complet acordat de către Ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec poate fi urmărit pe g4media.ro