Șomeri peste 52 de ani – La vârsta de 52 de ani, te poți simți tânăr sau bătrân, dar locul tău pe piața muncii este relativ incert. Spania oferă un ajutor specific, și dacă ești șomer și te afli pe teritoriu spaniol, îl poți încasa. Se numește „subsidio por desempleo para mayores de 52 años”.

Mai simplu ar fi să spunem că acest beneficiu acordat de Spania vizează persoanele care îndeplinesc toate condițiile de pensionare. Care ar putea ieși la pensie dar nu au vârsta necesară.

Pentru a obține ajutorul pentru șomerii peste 52 de ani prima condiție este, evident, vârsta. Trebuie să ai 52 de ani sau mai mult.

A doua condiție este să ai rezidența în Spania din punct de vedere legal. Autoritățile vor să știe că trăiești și cotizezi în Spania. Altfel, de ce să îți acorde acest ajutor când tu stai în altă țară?

Și a treia condiție, care îi exclude pe mulți posibili candidați: să fi cotizat 15 ani la asigurările sociale (posibil și în altă țară UE).

În concluzie, șomerii care îndeplinesc deja cerințele de pensionare, CU EXCEPȚIA VÂRSTEI, pot solicita acest ajutor de șomaj ÎN TIMP CE își caută un loc de muncă. Banii vor fi încasați, lunar, până la împlinirea vârstei de pensionare. Evident, atât timp cât se mențin condițiile cerute de autorități.

Valoarea lunară a indemnizației pentru șomeri peste 52 de ani este egală cu 80% din indicatorul public de venit cu efecte multiple (IPREM).
În 2023, suma este de 480 de euro pe lună (în 2022, a fost de 463 euro pe lună).
Subvenția se încasează până la vârsta de pensionare, motiv pentru care mulți se consideră deja la pensie.

Pentru a obține acești bani trebuie să fi epuizat prestația de șomaj. O altă condiție vizează cei 15 ani de cotizare. Din cei 15 ani, 6 trebuie să fie în Regimul general, potrivit sepe.

Dacă ești român cu reședința în Spania, trebuie să știi că în calculul celor 15 ani se iau în considerare și cotizările din alte state!
Autoritățile spaniole însumează anii cotizați în diferite țări UE.

Pentru a ajunge la cei 15 ani, la depunerea cererii, trebuie să prezinte cartea de muncă completă (și paginile goale).
Nu are rost să soliciți ajutorul pentru șomerii peste 52 de ani dacă nu îndeplinești condițiile. De exemplu, dacă ai cotizat timp de 18 ani dar NU ai cotizat doi ani pentru pensionare din cei 15 ani anteriori solicitării acestui beneficiu.

Lucrătorii independenți au dreptul la acest șomaj? Răspunsul este: depinde. Din cei 15 ani cotizați cel puțin 6 ani trebuie să fie de contribuții de șomaj în regimul general. Exemplu: Ai cotizat timp de 30 de ani dar numai ca lucrător independent, te vei putea pensiona la vârsta legală de pensionare.
Dar NU vei putea solicita subvenția pentru persoanele peste 52 de ani. Și asta pentru că îți lipsesc cei 6 ani obligatorii de contribuții în Regim General.

Acest ajutor pentru șomeri peste 52 de ani este singurul beneficiu de șomaj pentru care, pe durata primirii, se cotizează și pentru pensie. Adică statul spaniol îți dă bani și îți dă și vechime. Înțelegi acum de ce se obține așa de greu…

Sursa ziarulromanesc.de