Președintele României, Klaus Iohannis, îl primește pe Regele Charles al Marii Britanii, de la ora 15.30, la Palatul Cotroceni, până în prezent fiind anunțață doar o alocuțiune, nu și o conferință de presă.

  • Programul oficial de la Palatul Cotroceni:
  1. Ceremonia primirii oficiale;
  2. Fotografie oficială;
  3. Convorbiri tête-à-tête;
  4. Întâlnire cu autoritățile statului, reprezentanții societății civile și Corpul Diplomatic. Apoi alocuțiune.

Venirea Regelui Charles este așteptată pentru ora 15.30. Dintre liderii Coaliției și primelor instituții din statul român, prezența la eveniment a mai fost anunțată de Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și șef al PSD.

Potrivit adevărul, sunt așteptați mai mulți lideri de la nivelul Parlamentului, dar și din Guvern, precum și de la instituții-cheie din statul român.

După întrevederea de la București, va începe turneul său transilvănean, Regele Charles urmând să ajungă la proprietățile sale de la Valea Zălanului, comuna Malnaș, în județul Covasna.

Vizita la Viscri, în județul Brașov, unde deține mai multe proprietăți, va avea loc marți, 6 iunie, ultima zi a șederii regelui Marii Britanii în România, au precizat pentru Europa Liberă.

Itinerariul detaliat al vizitei sale nu este însă cunoscut.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a precizat că vizita pe care regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat.

„Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie”, a spus Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii.

Ambasadorul a mai explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic.

Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată. Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita – n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare”, a mai subliniat Andrew Noble.

Actualul rege Charles al III-lea a fost ultima dată în România în mai 2022, când era prinț moștenitor.

Charles al III-lea a fost încoronat pe 6 mai 2023 ca rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas.