Partidul Național Liberal a anunțat mai multe măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, liberalul Alin Nica subliniind că reconstrucţia Ucrainei se va face în principal prin Polonia şi România. 

Partidul Național Liberal a anunțat mai multe măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, în cadrul evenimentului „Infrastructura și mobilitatea în regiunea București-Ilfov.

Interconectarea Bucureștiului cu infrastructura rutieră națională”, organizat la Palatul Parlamentului de către Comisia de Infrastructură a PNL, prezidată de Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș, care a afirmat că reconstrucţia Ucrainei se va face în principal pe două căi importante şi majore: prin Polonia şi România.

„De aceea, România, dezvoltându-şi infrastructura de transport şi interconectând această infrastructură pe cale rutieră şi feroviară cu Republica Moldova şi cu Ucraina, are şansa să fie principala zonă din care să pornească acest efort mondial de reconstruire a zonelor devastate de război”, a spus Alin Nica.

PNL a anunțat în cadrul evenimentului că prioritățile formațiunii în viitorul program de guvernare sunt interconectarea rutieră și feroviară cu Ucraina și Republica Moldova, prin dezvoltarea transportului feroviar, dar și alocarea unor investiții majore în Portul Constanța pentru transformarea sa în principalul hub de intrare și ieșire a mărfurilor în partea de sud-est a Europei. 

De asemenea, formațiunea își propune dezvoltarea nodurilor intermodale de interconectare a diferitelor moduri de transport, respectiv rutier, feroviar, naval și aerian, dar și alocarea a cel puțin 2% pentru investiții în transport din bugetul anual al României.

Partidul Național Liberal a asubliniat totodată că „cea mai mare parte din actualul și viitorul program de guvernare conține propunerile PNL din domeniul transporturilor și infrastructurii”, amintind că în ultimii 4 ani au fost dați în folosință aproximativ 20% din numărul total de km de autostradă din țara noastră

Potrivit sursei, un alt punct important este îmbunătățirea transportului public urban a Bucureștiului. „Vom investi în infrastructură pentru transportul public, inclusiv în extinderea rețelelor de metrou, tramvaie și autobuze, pentru a oferi opțiuni de transport comode și accesibile în orașe”, a mai transmis PNL.

„Dezvoltarea transportului naval prin analiza serioasă asupra reluării lucrărilor de construire a Canalului Dunăre – București, parte din proiectele europene de valorificare a Dunării, poate rezolva o parte din congestia transportului rutier, feroviar și a problemelor din vămile României”, au arătat liberalii.

Totodată, partidul promite „facilitarea utilizării transportului electric și a vehiculelor cu emisii reduse”. 

„Vom implementa politici de reducere a congestiei și de gestionare a traficului, pentru a îmbunătăți fluiditatea circulației și a reduce poluarea”, a mai transmis PNL.