Liderii NATO care fac parte din Formatul București 9 se întâlnesc azi la Bratislava. Ei vor să stabilească o poziţie comună pe care să o susţină, luna viitoare, la summitul Alianţei, de la Vilnius.

Preşedintele Iohannis participă, marţi, la Bratislava, la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), pe care îl coprezidează alături de preşedintele Republicii Slovace, Zuzana Caputova, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

La eveniment participă, de asemenea, Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 se desfăşoară cu aproximativ o lună înaintea Summitului NATO de la Vilnius şi va oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii cu privire la priorităţile de pe agenda aliată şi obiectivele majore, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe intensificarea cooperării cu Ucraina”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Agenda discuţiilor va viza evaluarea progresului realizat în implementarea deciziilor aliate adoptate în cadrul Summitului NATO de la Madrid, inclusiv în ceea ce priveşte angajamentele de investiţii şi cheltuieli pentru apărare, precum şi sprijinul acordat Ucrainei în susţinerea aspiraţiilor sale euroatlantice.

„O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova, care se confruntă cu provocări crescute de securitate”, arată sursa citată.

Preşedinţii ţărilor din Formatul Bucureşti 9 (B9) se reunesc marţi în cadrul unui summit la Bratislava pentru a discuta o serie de probleme legate de securitatea regională şi impactul invaziei ruse în Ucraina asupra Europei Centrale, a anunţat preşedinta slovacă Zuzana Caputova pe Facebook.

Liderii din Formatul Bucureşti 9 se întâlnesc cu regularitate din 2015 pentru a-şi alinia poziţiile înaintea summiturilor NATO. La invitaţia mea, preşedinţii Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi României vor veni la Bratislava„, a declarat Zuzana Caputova.

Şefa statului slovac îl va primi pe Jens Stoltenberg la palatul prezidenţial înainte de începerea summitului. Premierul interimar Ludovit Odor urmează să se întâlnească cu secretarul general al NATO marţi după-amiază.

Reuniunea şefilor de state din B9 se va desfăşura la Castelul Bratislava.