Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Cătălin Predoiu pentru funcția de premier interimar, convocând partidele la consultări. Nicolae Ciucă și-a anunțat luni după-amiază demisia pentru realizarea rocadei guvernamentale. Conducerea Executivului urmează să fie preluată de Marcel Ciolacu. 

Președintele Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de premier și l-a desemnat pe Cătălin Predoiu pentru a prelua conducerea interimară a Executivului.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru. În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Totodată, potrivit sursei citate, șeful statului a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, convocând liderii partidelor politice din Parlament, marți, 13 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

„Sunt convins că toată lumea se aștepta. În urmă cu aproximativ două săptămâni am ieșit în declarație comună și ne-am asumat cu toții că rotativa nu se petrece pe 25 mai așa cum era asumat, ci ne asumăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din Educație. Prin OUG de astăzi nu am făcut nimic altceva decât să convenim și să asumăm cu responsabilitate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste. Ca atare, considerând fiind că acest conflict s-a încheiat, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea ca prim-ministru al Guvernului României”, a transmis Nicolae Ciucă anunțând depunerea mandatului de premier.