Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind numirea lui Bogdan Aurescu în funcţia de consilier prezidenţial, poziție pe care acesta a mai ocupat-o în perioada 2016-2019.

Joi, şeful statului a eliberat-o pe Luminiţa Odobescu din funcţia de consilier prezidenţial. Ea a devenit ministru al afacerilor externe în guvernul condus de Marcel Ciolacu, înlocuindu-l în funcție chiar pe Bogdan Aurescu.

Diplomatul Bogdan Aurescu a mai fost consilier prezidenţial în perioada 6 mai 2016-4 noiembrie 2019, în cadrul Departamentului Politică Externă.

Aurescu și-a încheiat astfel, joi, al doilea său mandat ca șef al diplomației române, la capătul unei perioade de peste 3 ani și 7 luni în fruntea Ministerului Afacerilor Externe, primul mandat fiind exercitat în perioada 24 noiembrie 2014-17 noiembrie 2015.

Bogdan Aurescu a transmis un mesaj de mulțumire și apreciere tuturor angajaților Ministerului Afacerilor Externe și a publicat un material sintetic de bilanț privind principalele realizări și repere ale acțiunii diplomatice în perioada 4 noiembrie 2019 – 15 iunie 2023.

“Am trecut împreună, din 2019 până acum, prin cea mai dificilă perioadă a diplomației române după 1989, înfruntând efectele pandemiei și ale războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Am acționat într-un mediu geopolitic și geostrategic complex, ne-am adaptat rapid și am abordat inovativ provocările cu care ne-am confruntat. Împreună, am construit o acțiune de politică externă vizionară, eficientă, multidimensională și modernă, ancorată în principii solide.

Știu că las în urmă o Echipă care a obținut reușite valoroase pentru România, o instituție care a parcurs procese importante de reformă pe care le-am promovat cu prioritate, inclusiv pe planul resurselor umane și pe cel al activității consulare  – o instituție întinerită, modernă și competitivă care, chiar dacă mai are nevoie în continuare de procese de consolidare, performează în fiecare zi și reprezintă cu demnitate și profesionalism România în plan extern.

Îmi doresc să conștientizați în fiecare zi importanța și valoarea muncii dumneavoastră, indiferent de poziția pe care o ocupați, să aduceți cinste profesiei noastre, să vă faceți riguros datoria servind România și cetățenii săi cu seriozitate și onestitate”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro.

În ceea ce o privește, Luminița Odobescu vine în fruntea Ministerului de Externe după o perioadă de un an și jumătate în care a activat în funcția de consilier prezidențial pentru afaceri europene,

Luminița Odobescu a fost reprezentantul permanent al României la UE din septembrie 2015 și până în noiembrie 2021, un mandat care a culminat cu gestionarea primei președinții a României la Consiliul UE. România a deținut în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 prima sa președinție la nivelul Consiliul Uniunii Europene, un mandat ce se aștepta a fi marcat de ieșirea Marii Britanii din UE la 29 martie, de alegerile pentru Parlamentul European și debutul negocierilor pentru viitoarea garnitură de lideri ai instituțiilor UE, de negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual și de pachetul ”primul summit al UE de Ziua Europei, de la Sibiu, și adoptarea Agendei Strategice a UE 2019-2024”.