CC a R.Moldova a dispus dizolvarea Partidului Șor

După câteva ore de deliberări, președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a declarat că a fost admisă sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic Șor, potrivit rfi.
”Se declară neconstituțional Partidul Șor. De la data pronunțării deciziei CC, partidul se consideră dizolvat. Niciun act al acestui partid, adoptat după pronunțarea deciziei Curții Constituționale, nu are valoare juridică. Ministerul Justiției urmează să creeze o comisie care va lua măsurile necesare pentru lichidarea partidului Șor și radierea acestuia din Registrul de Stat. Reprezentanții și membrii Partidului Șor, care la data pronunțării hotărârii exercită mandate de deputat în Parlamentul R.Moldova, contină să-și exercite mandatele, dar devin deputați idependenți și nu se pot afilia la alte partide”, a precizat Nicolae Roșca.
Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă vreunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R.Moldova.
Examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Șor a început pe 10 mai. De atunci au avut loc mai multe ședințe, audieri, pledoarii, întreruperi și amânări. În ședința de astăzi, magistrații au audiat replicile reprezentanților Executivului, dar și ale Partidului Șor, după care judecătorii au mers în deliberări.
La începutul lunii noiembrie 2022, Ministerul Justiției a solicitat Curții Constituționale declararea neconstituționalității Partidului Șor. La formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția.
”Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în municipiul Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun.Bălți din 2021)”, declara ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco.
”Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”.
Potrivit experților, în general statele nu sunt împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice sau chiar interzicerea și impunerea altor măsuri restrictive, dar decizia ar trebui să fie ”legală, legitimă și proporțională”.
”Recunoașterea neconstituționalității unui partid este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere”, se arată în avizul Comisiei de la Veneția, solicitat de Guvernul de la Chișnău.