Fostul ministru român de externe Bogdan Aurescu a fost decorat cu “Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova de către președinta acestei țări, Maia Sandu, pentru contribuția adusă la consolidarea relațiilor bilaterale și susținerea parcursului european al Chișinăului.

“I-am acordat lui Bogdan Aurescu “Ordinul de Onoare” pentru dedicarea sa excepțională în consolidarea legăturilor bilaterale și în procesul de aderare a Moldovei la UE”, a scris Maia Sandu, pe Twitter.

La rândul său, Bogdan Aurescu i-a mulțumit Maiei Sandu pentru “această onoare deosebită” care reprezintă o “recunoaștere a eforturilor echipei Ministerului Afacerilor Externe al României în sprijinul consolidării Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova și al integrării depline a Republicii Moldova în UE”.

Aurescu și-a încheiat săptămâna trecută al doilea său mandat ca șef al diplomației române, la capătul unei perioade de peste 3 ani și 7 luni în fruntea Ministerului Afacerilor Externe, primul mandat fiind exercitat în perioada 24 noiembrie 2014-17 noiembrie 2015, și a revenit în funcţia de consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Politică Externă.

În perioada în care a fost ministru de externe, Bogdan Aurescu a jucat un rol important în sprijinirea Republicii Moldova pe calea sa europeană, prin lansarea Platformei de Sprijin pentru R. Moldova la nivel de miniștri de externe între Franța, Germania și România, prin invitarea ministrului de externe al R. Moldova să participe în premieră la o reuniune a miniștrilor de externe NATO, iar în ultimele luni prin propunerea și adoptarea la nivelul UE a unei misiuni de parteneriat a Uniunii Europene în R. Moldova pentru contracararea amenințărilor hibride din partea Rusiei și pentru instituirea unui regim separat de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova.