Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a fost primită, luni seara, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, discuţiile concentrându-se pe agenda europeană a Chişinăului şi pe situaţia de securitate regională.

„Mă bucur să o salut la Chişinău pe noua ministră de Externe a României, Luminiţa Odobescu, pentru a discuta despre reforme, aderarea Moldovei la UE şi relaţia noastră bilaterală. Vom continua să lucrăm împreună pentru a promova prosperitatea, stabilitatea şi valorile comune”, a transmis Maia Sandu, pe Twitter.

Potrivit MAE, ministrul Odobescu a arătat că „deschiderea fără precedent consemnată în ultimii ani în cadru bilateral a permis avansarea rapidă a tuturor iniţiativelor de cooperare, mai ales a celor cu relevanţă directă pentru consolidarea stabilităţii şi susţinerea dezvoltării de ansamblu a Republicii Moldova”.

Luminiţa Odobescu a asigurat cu privire la „angajamentul solid al României de promovare în ritm accelerat a proiectelor de asistenţă în beneficiul Republicii Moldova, respectiv de racordare cuprinzătoare a acesteia la spaţiul european, prin România”.

Ministrul român al Afacerilor Externe a apreciat în mod deosebit „progresele substanţiale” ale autorităţilor de la Chişinău în privinţa agendei de reforme, în particular cu referire la îndeplinirea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în iunie 2022, la momentul acordării statutului de candidat la integrare europeană.