Condiția pentru a obține o pensie contributivă este aceea de a cotiza un anumit număr minim de ani. În acest fel, ajuns la pensie vei avea dreptul la 50% din baza de reglementare. Baza de reglementare se calculează din bazele de cotizare din ultimii ani.

Se iau în considerare bazele de cotizare din ultimii 25 de ani. Adică cele 25 ani x 12 baze de cotizare (câte luni are un an) pe care le-ai avut de-a lungul fiecăruia dintre ani.

Potrivit ziarulromanesc, se vor evalua în medie 300 de baze de contribuție. Acestea vor fi împărțite la 350. Orice avocat sau gestor la care apelezi pentru asta îți va face acest calcul.

X a ajuns la vârsta de pensionare și a cotizat minimul de 15 ani. Ce pensie va avea? Toate contribuțiile la asigurările sociale se înregistrează în timp ce muncești. La acestea se adaugă cele efectuate în perioadele de invaliditate temporară, maternitate, paternitate și risc în perioada de alăptare/ sarcină.

Nu se calculează doar contribuțiile la sistemele actuale de asigurări sociale. Se iau în calcul și la sistemele care nu mai există. De exemplu, perioada de dinainte de 1967, regimul personalului casnic, regim agrar special, printre altele.

În plus, sunt recunoscute și alte contribuții efectuate în unele perioade în care ai primit indemnizația de șomaj. În final, se adaugă și așa-numitele contribuții fictive. Acestea sunt pentru angajare, perioade de suspendare a contractului în situații de violență de gen, sau recunoscute pentru îngrijirea copilului ori asimilate nașterii.

Odată ajuns la vârsta de pensionare, prima condiție pentru a cere pensia este numărul de ani în care ai cotizat la asigurările sociale. Pentru Spania și România, vârsta diferă. Coincidența face ca numărul minim de ani cotizați să fie același, de 15 (pentru Italia minimul este de 20 de ani).

Să ne imaginăm că X se află în Spania și dorește să iasă la pensie. Tocmai a împlinit 66 de ani și 4 luni și a contribuit doar 15 ani de-a lungul vieții sale profesionale. Asta pentru că a lucrat mulți ani fără contract. Apoi a petrecut o perioadă lungă fără un loc de muncă.

A atins stagiul minim de cotizare în Spania. Îndeplinește toate cerințele, dar ce pensie va primi?

La calculul pensiei, Asigurările Sociale iau în considerare bazele de cotizare -salariul brut – și anii de cotizare. Concret, suma se determină prin aplicarea unui procent la baza de reglementare. Acest procent crește progresiv în funcție de anii acumulați în viața de muncă.

X a cotizat doar 15 ani va primi suma care corespunde cu 50% din baza de reglementare. Adică jumătate, scrie sursa citată.

  • Cum se calculează baza de reglementare?

Prin adunarea bazelor de cotizare din ultimii 25 de ani. Adică ultimele 300 de salarii lunare primite de muncitor. Suma rezultată va fi împărțită la 350.
Odată calculată baza de reglementare, X, care a cotizat doar 15 ani trebuie împărțită la jumătate (50% menționat anterior). Baza de reglementare este de 700 de euro. Prin urmare, pensie este de 350 de euro pe lună.

Evident, această sumă este foarte mică. Așa că există ajutor de la Asigurările Sociale. Dacă pensia recunoscută este o sumă mai mică decât pensia minimă, poți accesa suplimentul minim. Este de fapt un ajutor – pentru a completa pensia până la atingerea cuantumului pensiei minime stabilite în Spania în Bugetul General de Stat. Acest supliment nu este permanent. Variază oricum, în funcție de veniturile primite de pensionar.

Așadar, dacă ai cotizat doar 15 ani – adică stagiul minim de cotizare în Spania nu ajungi la nivelul stabilit pentru pensia minimă. Ce soluție ai? Ai un supliment acordat de Statul spaniol, sau de comunitatea autonomă în care te afli. Suma diferă, până la atingerea nivelului de pensie indicat prin lege, în fiecare an.

Acest drept nu este recunoscut tuturor beneficiarilor. Trebuie demonstrat că ai venituri sub limita stabilită. Concret, pentru anul 2022 această limită a fost de 7.939 de euro pe an în cazul unei singure persoane. În același timp, suma a fost de 9.260 de euro pe an în cazul unei persoane cu soțul aflat în întreținere.

Pentru anul 2023, vârsta de pensionare pentru a obține pensia contributivă pentru limită de vârstă (pensia întreagă) este de 65 de ani dacă s-au făcut contribuții de cel puțin 37 de ani și 9 luni.

Pentru ceilalți, care nu au acest nivel de cotizări, vârsta este de 66 de ani și 4 luni.

În 2027, va fi necesar să depășești 38 de ani și 6 luni de cotizare pentru a te pensiona la 65 de ani. În caz contrar, va trebui să aștepți până la 67 de ani, informează ziarulromanesc.