Președintele Vladimir Putin a susținut sâmbătă un discurs televizat către națiunea rusă, pe fondul rebeliunii declanșate de liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, acuzând “trădare” și o “înjunghiere pe la spate” și anunțând că a dat ordin pentru ca cei care vor urma această cale să fie pedepsiți.

Liderul de la Kremlin a subliniat că viitorul Rusiei este în joc, descriind acțiunile răzvrătiților ca fiind o “lovitură de cuțit în spate”.

Fără a-l menționa în mod specific pe șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, Putin a punctat că “ambițiile” înalte ale unora au dus la “înaltă trădare”.

Ceea ce ne confruntăm acum este trădare. Interesele personale au dus la trădarea țării noastre și a cauzei pentru care luptă forțele noastre armate. Toți cei care au mers pe calea trădării vor fi pedepsiți și vor fi trași la răspundere. Forțelor armate li s-au dat ordinele necesare, a spus liderul rus, citat de The Guardian și de BBC News.

Putin și-a încheiat discursul către națiune, subliniind că “în calitate de președinte rus și comandant suprem voi face tot ce este posibil pentru a-mi apăra țara”.

Liderul grupării paramilitare Wagner a acuzat vineri armata rusă că a efectuat lovituri asupra taberele luptătorilor săi din spatele frontului ucrainean provocând “un număr foarte mare de victime”, relatează Agerpres.

Armata rusă a dezminţit vineri că ar fi bombardat poziţiile mercenarilor Wagner, aşa cum a susţinut Evgheni Prigojin, în acuzaţii spectaculoase, care dezvăluie tensiunile profunde care există în cadrul forţelor Moscovei din Ucraina.

Ulterior, el a anunțat că se întoarce în Rusia, spre Moscova, pentru a cere socoteală ministrului apărării Serghei Șoigu și șefului statului major Valeri Gherasimov.

Prigojin a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru “patrie” şi ”să elibereze poporul rus” de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune.

Ajuns în Rusia, Prigojin a afirmat că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare.

Prigojin a mai cerut în înregistrarea video ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov-pe-Don.

Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru “răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii. Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia.

Această turnură dramatică a evenimentelor, cu multe detalii neclare, pare a fi cea mai mare criză internă cu care se confruntă preşedintele Vladimir Putin de când în februarie anul trecut a ordonat o invazie la scară largă a Ucrainei, numind-o “operaţiune militară specială”, comentează Reuters.