Președintele Klaus Iohannis a declarat joi la Bruxelles despre discuțiile despre aderarea României la Schengen că ”progresul este unul lent. Nota bene, există un progres”.

”Discuții sunt în multe formate. Progresul e unul lent, dar există un progres. Avem discuții, avem tot mai mulți europeni care doresc să terminăm aceste discuții. Sunt discuții foarte extinse, nu doar între noi și austrieci. Sunt discuții în curs și între state care nu sunt parte în chestiune, dar care sunt interesate să ne sprijine. Așa e și președinția spaniolă”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

”Formal acest subiect nu se discută la Consiliul European, ci la Consiliul JAI. Dar informal da, sunt pe foarte multe paliere discuții. Am spus de anul trecut, de când Austria s-a opus, că vom continua să discutăm, să negociem, să găsim soluții”, a mai spus șeful statului când a fost întrebat dacă are discuții la Consiliul European despre Schengen.

Șeful statului a mai spus că subiectul aderării la Schengen nu va fi pus la vot până când nu va exista o soluție agreată.

Nu va apărea această chestiune oficial pe agenda JAI până nu avem un nivel de înțelegere suficient pentru o rezolvare. Nu putem să supunem la vot chestiuni și să tot primim răspunsuri negative. Când chestiunea apare formal pe agenda JAI, ea e suficient de bine pregătită pentru a fi un succes. Intrarea României și Bulgariei e o chestiune esențială, vitală, euroepană. Dacă eșuăm, e un eșec al UE”, a spus președintele Iohannis.

Rezoluția arată că respingerea aderării României la Schengen este ”discriminatorie” și cere ”acțiuni” la Curtea de Justiție a UE după veto-ul Austriei.