Ministerul Afacerilor Externe a transmis că va acționa hotărât pentru combaterea promovării dezinformării și distorsionării istoriei europene a Holocaustului și în contextul agresiunii nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„Ministerul Afacerilor Externe va acţiona hotărât pentru a combate promovarea dezinformării şi a narativelor ce distorsionează istoria europeană a Holocaustului şi nu numai, în contextul agresiunii nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, arată într-un comunicat al MAE, potrivit Agerpres, cu ocazia comemorării a 82 de ani de la Pogromul de la Iaşi, când „atrocităţi şi crime de nedescris au fost săvârşite împotriva populaţiei evreieşti, în cadrul unei acţiuni sistematice de eliminare fizică a acesteia, la ordinul autorităţilor politice din acea vreme”.

Ministerul Afacerilor Externe evocă astfel memoria victimelor acestei tragedii şi „reaminteşte datoria morală colectivă pe care o avem, aceea de a ne asigura că astfel de fapte nu se vor repeta”, a mai arătat sursa citată.

Ministerul de Externe al României a mai reafirmat hotărârea de a se implica atât în plan intern, cât şi în plan internaţional în programe şi proiecte menite să prevină şi să combată antisemitismul, să promoveze toleranţa şi respectul reciproc între cetăţeni, să prevină şi să sancţioneze negarea şi distorsionarea Holocaustului, intoleranţa, discriminarea.

Pogromul de la Iaşi, derulat în perioada 27 – 30 iunie 1941, a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, iniţiat de regimul politic Antonescu şi executat de autorităţile publice locale. Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România estimează numărul victimelor la 14.850 de evrei, a mai arătat sursa.