Salonul muzical „MADRIGAL 60” de la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” a fost inaugurat, vineri, în prezenţa ministrului Culturii, Raluca Turcan, care şi-a exprimat speranţa ca acest proiect să aibă succes, asigurând de tot sprijinul pentru dezvoltarea acestuia.

„Sper că această mică sală de spectacole va avea succes. Eu sunt dispusă să acord toţi sprijinul Corului Madrigal, astfel încât, în parteneriat cu Aeroportul Bucureşti, să dezvolt acest proiect. M-aş bucura să promovaţi existenţa lui. Mi-aş dori ca muzica să răsune mai tare pe holurile aeroportului, unde oamenii, în general, sunt într-o cursă contra cronometru.

Dar, dacă au un răgaz de aşteptare în aeroport, cred că salonul reprezintă un loc în care ar merita să ştie că pot să ajungă să-şi încarce bateriile, energiile, poate, uneori, să se şi detensioneze, dacă au avut, nu ştiu, decalaje de curse. E un proiect inovativ şi, până la urmă, vom vedea dacă oamenii apreciază acest demers, mai ales că face parte dintr-o serie de întâlniri culturale între pasageri şi aeroport şi între pasageri şi România.

Şi mi-aş dori mult să aibă succes. Cultura, dacă ajunge la cât mai mulţi oameni în diferitele ei forme de manifestare artistică, nu putem fi decât mulţumiţi şi oamenii mult mai câştigaţi”, a transmis Turcan, la evenimentul desfăşurat în salonul amplasat în zona de legătură dintre terminalele Plecări şi Sosiri.

Managerul Corului Madrigal, Emil Pantelimon, şi-a exprimat satisfacţia pentru inaugurarea salonului, subliniind că acesta deschide calea tuturor turiştilor către România.

„Aici, în Aeroportul Otopeni, iată, deschidem, cum altfel decât cu armonia Madrigalului, calea tuturor turiştilor spre România. Ne bucurăm foarte mult că am putut crea acest spaţiu pentru recreere, pentru relaxarea publicului din aeroport şi, în acelaşi timp, vă mulţumesc doamnă ministru că sunteţi alături de noi şi că susţineţi proiectele Corului Madrigal, foarte multe de altfel, astăzi, în al 60-lea an al corului”, a spus Pantelimon.

El a explicat că pe ecranul din Salonul Madrigal vor rula diverse piese din repertoriul actual înregistrat de peste 4.200 de lucrări al celebrului ansamblu, inclusiv piesele istorice, programul urmând să fie reîmprospătat săptămânal.

„Şi, evident, aşteptăm perioada Crăciunului, când Madrigalul are un repertoriu şi o notorietate foarte mare şi nu numai în România, ci şi internaţional. (…) Aducem publicului peliculele filmate chiar şi în anul 1963. Este istorie, educaţie culturală, de fapt forma prin care reuşim să aducem aproape de public această armonie a Madrigalului”, a adăugat Emil Pantelimon.

Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”, Valentin Iordache, s-a declarat convins că pasagerii vor aprecia salonul muzical.

„Am reuşit să punem în practică acest proiect. Evenimentul de astăzi nu este nici primul şi nici al doilea, pentru că am mai avut colaborări până acum. Atunci când cu mulţi ani în urmă am lansat Programul ‘CNAB compania Aeroportul Bucureşti promovează valoarea’ nici nu speram că vom avea un parteneriat de asemenea nivel, cu cel mai cunoscut cor din România, unul dintre cele mai cunoscute din lume şi să avem chiar un salon muzical aici la aeroport. (…)

Sunt convins că pasagerii care vor trece pe aici vor aprecia aşa cum se cuvine acest salon muzical. Încă de ieri, când încă se mai lucra, pasagerii care treceau prin faţă erau foarte curioşi şi veneau să vadă ce se întâmplă înăuntru şi au fost uimiţi de cât de frumos poate să arate acest salon pe interior şi nu pot să spun decât că doresc foarte mult succes acestui proiect. Sunt convins că va merge din ce în ce mai bine, vom avea şi programul afişat, vom avea o varietate de piese muzicale corale pentru acest salon”, a spus Iordache.

Creat ca un spaţiu de aşteptare şi recreere, salonul este decorat în maniera unei săli de spectacole în miniatură, în stil baroc, unde călătorii aflaţi în tranzit se pot delecta cu atmosfera specifică concertelor Corului Madrigal şi, de asemenea, se pot destinde ascultând muzica interpretată de celebrul ansamblu.

Evenimentul, care se înscrie în Programul „MADRIGAL 60”, ce marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă şi diplomaţie prin cultură ale Corului Madrigal, a fost urmat de un recital susţinut sub bagheta Annei Ungureanu.

Este o bucurie extraordinar de mare şi publicul ne transmite mereu după aceea… Şi feedback-ul este ‘Ce bine că aţi venit spre noi, că noi nu tot timpul avem poate ocazia să ajungem la o scenă mai frumoasă, la o sală mai titrată’. Bineînţeles că îţi trebuie curaj ca artist să vii, dar noi o facem cu mare pasiune şi dăruire pentru că, de fapt, noi venim să bucurăm publicul.

Şi, asta se poate face oriunde, chiar şi pe un câmp cu flori, chiar şi în pădure, într-un amfiteatru, se poate face într-un palat, se poate face şi la mine, aşa cum Madrigalul, în anii ’70, făcea această bucurie minerilor. (…) Minerii erau negri la faţă, dar lacrimile lor dădeau urmă albă şi acestea cred că vorbesc deja de la sine.

Astăzi se întâmplă într-un fel un pic mai uşor, mai mai cu bucurie, pentru că suntem într-o situaţie mai liberă. Dar, oamenii se bucură foarte mult să ne găsească peste tot”, a spus Anna Ungureanu, la finalul recitalului, îndelung aplaudat de pasagerii aflaţi în terminal.