Premierul României a transmis un mesaj după ce Spania a preluat președinția Consiliului UE. Marcel Ciolacu susține că România va sprijini prioritățile noii președinții și va lucra împreună cu Spania la întărirea unității europene.

„Spania a preluat astăzi președinția Consiliului UE. Sunt convins că aceasta va fi o președinția puternică și de succes. România va sprijini prioritățile noii președinții și va lucra împreună cu prietenii noștri spanioli la întărirea unității europene”, a transmis Marcel Ciolacu, într-un mesaj pe Twitter.

Spania preia președinția rotativă a Uniunii Europene, de la Suedia, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 1 iulie. În prima zi, premierul spaniol, Pedro Sanchez, vizitează Ucraina. Spania a mai deținut acest statut de patru ori: în 1989, în 1995, în 2002 şi în 2010.

Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Spania (iulie- decembrie 2023), Belgia (ianuarie- iunie 2024) şi Ungaria (iulie- decembrie 2024), conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

  • Cele patru priorităţi asumate de Spania de la 1 iulie sunt:
  1. promovarea reindustrializării Europei,
  2. avans în tranziţia ecologică,
  3. consolidarea pilonului social,
  4. consolidarea unităţii europene, conform site-ului https://spanish-presidency.consilium.europa.eu/en/.
Adererarea României la Schengen, una din prioritățile președinției Spaniei a UE

Într-o lume a tensiunilor geopolitice în creştere, preşedinţia spaniolă arată că UE trebuie să rămână unită, iar statele membre trebuie să continue să facă progrese în materie de integrare, printr-o mai mare aprofundare a pieţei interne, prin finalizarea uniunii bancare şi a uniunii pieţelor de capital, prin consolidarea şi îmbunătăţirea instrumentelor comune precum fondurile NextGenerationEU.