Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a urat partenerilor americani felicitări de Ziua Independenței Statelor Unite.

„Cu ocazia aniversării a 247 de ani de la independența obținută pe 4 iulie 1776. Ideile înscrise în textul Declarației de independență de atunci au un caracter universal, aplicabil oricărei națiuni, în orice epocă. Observăm cum, astăzi, năzuințele de libertate, democrație și prosperitate sunt idealuri pentru care vecinii noștri din Ucraina luptă de mai bine de un an, beneficiind de sprijinul lumii libere.

Ca români, înțelegem cât de neprețuite sunt aceste valori, recâștigate prin jertfa supremă a eroilor din decembrie 1989. La 33 de ani de la revenirea României în lumea liberă, avem datoria de a ne apăra drepturile și de a-i susține pe cei care luptă împotriva tiraniei.

Totodată, România duce acum o luptă pe un cu totul alt front, pentru câștigarea unui alt tip de independență: cea energetică. Pentru acest obiectiv, avem tot sprijinul SUA, manifestat în cadrul Parteneriatul Strategic, esențial atât pentru viitorul nostru energetic, cât și pentru securitatea României.

Cel mai mare aliat al nostru în acest demers este poporul american, care celebrează astăzi 247 de ani de libertate”, este mesajul transmis de Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.

Ziua Independenței, cunoscută și ca 4 iulie, este o sărbătoare federală în Statele Unite, care comemorează adoptarea Declarației de independență de pe 4 iulie 1776, în care a fost declarată independența față de Regatul Marii Britanii.

Ziua Independenței este deseori asociată cu focuri de artificii, parade și evenimente private care sărbătoresc istoria, guvernul și tradiția Statelor Unite.

Ziua Independenței este ziua națională a Statelor Unite ale Americii.