Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut vineri, 7 iulie, o convorbire telefonică cu omologul turc, Hakan Fidan, în cadrul căreia s-au discutat aspecte privind lansarea în curând a unei platforme de dialog la nivel înalt între România şi Turcia, a informat MAE într-un comunicat transmis sâmbătă.

Cu acest prilej, demnitarul român a reafirmat interesul României pentru consolidarea relaţiei bilaterale româno-turce, bazate pe dialog politic consistent şi o cooperare solidă într-o gamă largă de domenii sectoriale, reliefând importanţa deosebită a Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Turcia.

Subliniind premisele excelente ale colaborării, cei doi miniştri au discutat direcţiile de acţiune avute în vedere în perioada următoare pentru consolidarea dimensiunii strategice a cooperării, cu accent pe înfiinţarea unui Consiliu de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia – platformă de dialog la nivel înalt, axată pe domenii strategice de interes comun, care ar urma să fie lansată în perioada următoare.

Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii privind evoluţiile de securitate din regiune, generate de războiul dus de Rusia din Ucraina, în perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, potrivit agerpres.

De asemenea, şefa diplomaţiei române a exprimat interes pentru continuarea dialogului pe subiecte de securitate în format trilateral România – Polonia – Turcia, această platformă fiind deosebit de utilă în actualul context de securitate.