Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu privire la o posibilă apropiere a Republicii Moldova de NATO, că în Constituţia acestei ţări este prevăzut statutul de neutralitate, iar atunci când va decide să schimbe această postură se poate discuta şi despre acest lucru.

„Moldova are în Constituţie statutul de neutralitate şi atunci când decide să schimbe această postură chestiunea poate fi pusă în discuţie fără nicio problemă”, a afirmat şeful statului, la Vilnius, unde participă marţi miercuri la Summitul NATO.

El a fost întrebat dacă este posibil ca odată cu Ucraina şi Republica Moldova să primească la Summitul de la Vilnius o perspectivă de apropiere faţă de NATO.

Potrivit preşedintelui, România susţine renunţarea la planul de acţiune pentru Ucraina în vederea eventualei scurtări a timpului la care poate deveni membru NATO.

„Da, eu susţin renunţarea la acest plan de acţiuni. Am discutat chestiunea şi cu secretarul general al NATO, am avut discuţii şi în întâlniri informale şi majoritatea suntem de acord să simplificăm procedura în cazul Ucrainei, a spus Iohannis.