59,2 % dintre locuitorii Republicii Moldova susțin aderarea țării lor la Uniunea Europeană, iar peste 21 % cred că acest lucru se va realiza cel mai probabil în următorii zece ani, potrivit unui sondaj realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene în cooperare cu CBS-AXA.

Potrivit sondajului, preluat de adevarul, mai mult de jumătate din populație, adică 55,4 % dintre oameni ar vota pentru aderarea țării lor la Uniunea Europeană în cazul unui referendum, iar o cifră de aproape două ori mai mică, adică 30,6 % ar fi contra acestui lucru.

Cercetarea mai denotă că 21,5 % din respondenți susțin că aceasta va deveni cel mai probabil membră a UE în următorii zece ani, iar 30, 1 % – în maximum cinci ani.

În același timp, în jur de 38 % din persoane crede că Republica Moldova nu este acum deloc pregătită pentru aderarea la Uniune, alte circa 30 % afirmă că este nu prea pregătită și puțin peste 12 % declară că este destul de pregătită.

Circa jumătate din respondenți, 49,4 % consideră că pentru ca țara lor să fie primită în UE trebuie să combată corupția. Alți 37, 5 % susțin că trebuie să se dezvolte economic, 30, 8 % să realizeze reforma justiției, iar 16, 5 % și 14,6 %- reforma în sectorul sănătății și, respectiv, cea a educației.

De asemenea, 16,6 % din moldoveni spun că dacă va fi acceptată în Uniune, Republica Moldova va avea corupție mai puțină. O cifră aproape similară consideră că va avea pace și siguranță, iar următoarele lucruri enumerate de participanții la cercetare sunt libertatea de studia, de a călători oriunde în UE și stabilitate și prosperitate economică, toate trei înregistrând câte un procent de 15,1 %.

Primul sondaj de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova” a fost făcut în perioada 13-28 iunie, având o marjă de eroare de + 3 % și implicând 1120 de persoane.

Realizarea acestuia a avut loc în cadrul proiectului „Creșterea rolului centrelor de cercetare în sprijinirea efortului național de integrare europeană al Republicii Moldova Thinks4EUMembership” cu susținerea Fundațiilor pentru o Societate Deschisă.