România și Bulgaria trebuiau să intre în spațiul Schengen încă de la începutul lunii decembrie 2022. Austria s-a opus atunci vehement și în ciuda a numeroase presiuni venite de la state terțe, cancelarul Karl Nehammer nu a dorit să cedeze invocând probleme de migrație. Olanda nu a vrut nici ea să spună DA Austriei, dar și-a dat acordul pentru țara noastră.

Pentru a adera la spațiul Schengen, atât România, cât și Bulgaria aveau nevoie împreună de unanimitate. Dacă despre Olanda se știa că este reticentă de ani buni, Austria a fost o surpriză și nu a avut nicio justificare coerentă, doar argumente populiste, potrivit news18.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție împotriva Austriei. Au fost 526 voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 abțineri, iar România are șanse tot mai mari să intre în spațiul Schengen în următoarele luni.

Rareș Bogdan a fost raportor din umbră al rezoluției și a fost foarte acid pe subiect.

„Austria trebuie să plătească despăgubiri României pentru blocarea în Schengen! Austria trebuie să-și piardă dreptul de vot în Consiliu pentru încălcarea Tratatului UE și să i se suspende fondurile!

Acum câteva minute: Victorie pentru România! Vot favorabil la moțiunea Parlamentului European care pune la colț Austria pentru că a blocat România sa intre in Schengen. Rezoluția la care am fost raportor din umbra al EPP, si care cere Comisiei Europene să analizeze dacă blocarea României nu reprezintă cumva o încălcare a Tratalelor UE, dar vorbește si de compensații pentru pierderile suferite după 2011, a trecut cu 526 de voturi. Este rezultatul unei munci alături de raportorul Dolors Montserrat, care a coordonat in Comisia de Petiții memoriul depus de Răzvan Nicolescu, în numele Asociației pentru Energie Curată.

Textul moțiunii este extrem de curajos. Câteva pasaje: votul împotrivă n-a fost justificat juridic (pe românește, nu există bază legală), fiind „mai degrabă motivat de campanii politice naționale”; invită Comisia să analizeze o posibilă încălcare a Tratatului UE; îndeamnă Consiliul „să își îndeplinească obligațiile referitoare la cooperarea loială (!!) în temeiul articolului 13 din TUE în relația sa cu Comisia și cu Parlamentul European”; „solicită Consiliului să respecte articolul 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la UE”;

„Comisia ar trebui să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria și România din cauza deciziei negative și nejustificate adoptate în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen, luând în considerare pierderile financiare înregistrate începând din iunie 2011”; „îndeamnă Comisia să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra dreptul la liberă circulație al cetățenilor români și bulgari”, a scris Rareș Bogdan pe facebook.