Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, joi, aprobarea de către Guvern a proiectului de lege privind extinderea ordinului de protecţie la toate categoriile de victime şi la toate formele de violenţă, pe lângă cea domestică.

„La iniţiativa Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Interne, Guvernul a aprobat (…) un proiect de lege revoluţionar, un proiect care protejează victimele violenţei, nu doar pe cele care fac parte din familii, împotriva agresorilor. Este legea ordinului de protecţie, o iniţiativă de care societatea românească are foarte mare nevoie pentru a putea combate violenţa şi care asigură cadrul legal necesar pentru profesionişti, pentru poliţişti, pentru magistraţi, procurori, judecători, pentru a preveni cazurile grave de violenţă, multe dintre ele dezbătute public în societatea românească”, a declarat Gorghiu, la Palatul Victoria.

Potrivit acesteia, prin proiectul de lege, Guvernul spune „nu violenţei la orice nivel, indiferent de calitatea persoanei”.

„Proiectul de lege este rezultatul a doi ani de zile de consultări publice, de dezbateri cu reprezentanţi ai mediului asociativ, ai instituţiilor publice de resort, ai asociaţiilor şi fundaţiilor din România care sunt preocupate de temă şi au vizat identificarea celor mai eficace, celor mai potrivite mijloace, instrumente pentru extinderea categoriilor de beneficiari ai ordinului de protecţie provizoriu şi ai ordinului de protecţie limitat în prezent la victimele violenţei domestice.

Practic, prin acest proiect de lege se va extinde ordinul de protecţie la toate categoriile de victime care au nevoie de protecţie şi la toate formele de violenţă, indiferent de relaţia care există între victimă şi agresor”, a explicat ministrul Justiţiei.

Ea a precizat că, până acum, ordinul de protecţie legiferat în 2012 şi ordinul de protecţie provizorie legiferat în 2018 protejau doar victimele violenţei domestice.

„Prin această extindere propusă prin această lege, astăzi, se depăşeşte perimetrul familiei, protecţia devenind una generală. (…) Victima, ca atare, va fi protejată indiferent de cine este agresorul. De asemenea, de acum, legea se va referi la toate formele de violenţă, se va interveni de către organele abilitate nu doar în cazul violenţelor fizice, pot fi şi acte de hărţuire online, apeluri telefonice multiple, urmărirea în mod repetat sau fără drept sau interes legitim a unei femei sau supravegherea locuinţelor acestora şi aşa mai departe”, a menţionat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a dat asigurări că monitorizarea agresorilor se va face cu ajutorul celor mai moderne echipamente.

„De asemenea, vă asigur că vom folosi mecanismul de monitorizare electronică a agresorului legiferat în anul 2021, brăţara electronică, aşa cum o cunoaşte foarte multă lume, folosită deja, şi vom utiliza cele mai moderne echipamente pe care le avem pentru a proteja victimele”, a transmis Gorghiu.

Ea şi-a exprimat speranţa ca proiectul de lege să fie adoptat de Parlament cel mai târziu la începutul anului viitor.

„Vor fi dezbateri, sigur, mă aştept să îmbunătăţească forma care iese din Guvern această dezbatere parlamentară şi sper ca până la sfârşitul anului sau cel târziu la începutul anului viitor vom avea un cadru legal care să protejeze orice victimă din România”, a completat ministrul Justiţiei.