Cel mai mare vânzător de cărți din Ungaria a început să împacheteze în plastic cărți care prezintă caractere LGBTQ+ (lesbiene, gay, bisexuali, trans, queer), pentru a nu permite clienților să le deschidă în magazine. Decizia a fost luată după ce librăria a fost preluată de o fundație privată cu legături strânse cu Viktor Orbán, scrie The Guardian.

Libri, care este și cel mai mare editor al țării, a declarat într-un e-mail că ambalajul a fost o solicitare din partea autorității maghiare pentru protecția consumatorilor de a respecta controversata lege privind „protecția copilului” care a intrat în vigoare în 2021.

Lanțul de librării este primul din Ungaria care folosește ambalajul transparent, deși câteva librării din mediul rural deja începuseră să urmeze această practică, informează stiritvr.

În urmă cu doi ani, guvernul a adoptat o lege larg criticată care interzice persoanelor LGBTQ+ să apară în materiale educaționale sau în emisiuni TV pentru copii. Legislația interzice promovarea și afișarea homosexualității și reatribuirea de gen, deși definiția „promovare” este vagă.

Legea a fost criticată și pentru că a combinat homosexualitatea cu pedofilia. Conform interpretării Societății Háttér, o organizație maghiară axată pe drepturile LGBTQ+, un părinte ar putea încălca legea doar cumpărând unui copil un roman pentru tineri care prezintă un personaj LGBTQ+.

În 2021, o altă librărie, Líra, a trebuit să plătească o amendă de 600 de lire sterline pentru că a vândut o carte pentru copii a autorului american Lawrence Schimel, care descrie o zi din viața unui copil cu părinți de același sex. Librăria nu a indicat că aceasta era o „familie diferită de o familie normală”, potrivit oficialilor maghiari.

După ce Mathias Corvinus Collegium, o instituție de învățământ, finanțată de guvern, a cumpărat Libri, surse din editura maghiară au declarat că lanțul de librării a contactat mai multe edituri pentru a afla dacă consideră că romanele lor respectă cerințele legii privind protecția copilului.

Autoritatea de stat pentru protecția consumatorilor a amendat recent Libri cu 1 milion de forinți pentru „afișare necorespunzătoare”. Libri a susținut că autoritatea a forțat-o nu numai să vândă cărțile separat de altele, ci să facă acest lucru în „ambalaje închise”.

Printre lucrările afectate de utilizarea ambalajelor din plastic se numără seria Riverdale a lui Micol Ostow și romanul grafic Heartstopper al autoarei britanice Alice Oseman, ambele fiind transformate în emisiuni Netflix.

Ministrul Bence Rétvári a criticat Heartstopper pe Facebook, unde a scris: „În cartea Heartstopper, veți găsi benzi desenate cu băieți care se sărută. Părinții nu știu dacă sunt provocați sau dacă copilul lor este convertit.

Eszter Polgári, directorul programului juridic al Societății Háttér, a declarat: Dezavantajul major este că aceste cărți vor lăsa rafturile acolo unde le este locul. Nu vor fi plasate în secțiunea pentru tineret, ci în secțiunea de literatură pentru adulți, așa că publicul țintă nici măcar nu le va observa”.

Ádám András Kanicsár, jurnalist și activist LGBTQ+, a comentat: Întregul eveniment pune presiune și asupra activiștilor maghiari. În Ungaria, deseori, civilii sunt cei care păstrează în viață o parte din cultură și asta este ceea ce trebuie să se întâmple acum.”

În aprilie, 15 state membre UE s-au alăturat unui proces împotriva legii anti-LGBTQ+ privind protecția copilului, care a fost descrisă drept o „rușine” de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.