Premierul Marcel Ciolacu l-a primit vineri, la Palatul Victoria, pe omologul bulgar Nikolai Denkov în prima vizită bilaterală în România după preluarea funcției de prim-ministru.

Cei doi demnitari au discutat despre „relațiile excelente” dintre România și Bulgaria, „care acum sunt confirmate și prin existența unui Parteneriat Strategic, convenit în martie anul acesta, de către președinții celor două state”, a informat premierul Ciolacu într-o conferință de presă comună, informează caleaeuropeana.

„Am avut un schimb consistent de opinii cu privire la prioritățile comune, cu scopul de a debloca noi domenii de cooperare, în beneficiul dezvoltării economice a țărilor noastre. Discuțiile noastre au atins domenii de impact pentru cetățenii noștri, precum transporturile sau energia”, a declarat șeful Guvernului.

În primul rând, Marcel Ciolacu a semnalat interesul arătat de ambele părți pentru implementarea proiectului european care va asigura o Dunăre navigabilă, precum și pentru construirea unui al doilea pod rutier Giurgiu-Ruse.

În al doilea rând, în domeniul energetic, premierul a declarat că sunt avute în vedere, „pe de o parte, o mai bună interconectare a coridoarelor de transport al gazelor naturale, dar și un efort comun pentru diversificarea surselor de energie, în linia propusă de Uniunea Europeană pentru asigurarea tranziției verzi”.

Cu privire la agenda europeană, Ciolacu și Denkov au abordat subiectul extinderii spațiului Schengen şi finalizării procesului de aderare a României și Bulgariei, „cât mai curând posibil”. „Deja, după instalarea recentă a guvernelor României și Bulgariei, țările noastre au făcut eforturi suplimentare pentru atingerea acestui obiectiv”, a afirmat premierul român.

În context, Marcel Ciolacu a precizat că „suntem în continuare angajați în consolidarea instrumentelor europene de gestionare a migrației și protejare a frontierelor externe”. „Prin tot ceea ce a făcut, România a demonstrat, o dată în plus, că este un partener responsabil şi de încredere al Uniunii Europene în acest domeniu și un furnizor de securitate pentru întreaga Uniune”, a adăugat acesta.

În plus, premierii au convenit menținerea dialogului bilateral, precum și cu ceilalți parteneri europeni.

„Personal, vreau să mulțumesc Spaniei, și în special premierului Pedro Sanchez, pentru sprijinul deschis de a avansa cu acest dosar în eforturile comune de a adera la spațiul Schengen.

De asemenea, șeful Guvernului a discutat cu premierul Denkov despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, atât de profund afectată de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. „Am subliniat interesul de a continua cooperarea strânsă între România și Bulgaria pentru promovarea stabilității și securității în regiunea Mării Negre și menținerea în atenția aliată a evoluțiilor de securitate din această regiune”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

În final, acesta a subliniat încă o dată faptul că o bună cooperare între autoritățile publice din țările noastre, la toate nivelurile, este esențială pentru avansarea proiectelor comune pe care România și Bulgaria le au și care sunt de mare interes pentru cetățenii ambelor țări”.